Tvistedomstolen skal kunne behandle klager fra investorer, men det skal være klare begrensninger på hvilke saker som kan bringes inn. De skal være tydelig definert og avgrenset til å gjelde blant annet diskriminering og ekspropriering uten kompensasjon, ifølge EUs handelskommissær Cecilia Malmström.

Samtidig skal nasjonale regjeringers rett til å vedta lover garanteres i vedtektene til handels- og investeringsavtaler.

– Det finnes en dyp mistro til det gamle, tradisjonelle tvisteløsningssystemet. EU må ta ansvar for å reformere og modernisere det, konstaterer Malmström i en uttalelse onsdag.

Forslaget kommer etter at det nåværende tvisteløsningssystemet ISDS (investor-state dispute settelements) har fått kraftig kritikk, spesielt fra venstresiden. Kritikerne mener at modellen gir altfor stor makt til store selskaper, som kan komme til å saksøke regjeringer hvis ny nasjonal lovgiving rammer selskapenes investeringer.

Forslaget skal nå presenteres for EU-parlamentet og medlemslandene. Det er deretter tenkt å være en del av EUs krav i de pågående forhandlingene med USA om frihandelsavtalen TTIP.

Les også: Vil ta 60 kroner for bompassering

Slik vil MDG endre Oslo

Verdens største bryggeri-konsern vil kjøpe hovedkonkurrenten

Se også:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Slik knyter du den perfekte, tynne slipsknuten:

Slik knyter du den perfekte tynne slipsknute
Slik knyter du en fin tynn slipsknute
00:42
Publisert: