Den pan-europeiske Stoxx Europe 600-indeksen vil stige 16 prosent og dermed passere rekordnoteringen fra april. Det er spådommen i et gjennomsnitt av estimatene til i alt ti europeiske aksjestrateger som Bloomberg har vært i kontakt med.

Den relativt positive analysen kommer etter at de samme aksjestrategene bommet med lignende spådommer for 2015.
Det er imidlertid betydelig politisk risiko som kan endre bildet til dels dramatisk for aksjemarkedet neste år. Ikke minst snakkes det i Europa nå stadig oftere om muligheten for at Storbritannia kan forlate EU, en såkalt «brexit».

Trussel

Statsminister David Cameron har lovet en folkeavstemning, som muligens kan komme allerede i juni eller juli, om britenes forhold til EU. Meglerhuset Morgan Stanley anslår sannsynligheten for en «brexit» til 35 prosent og mener det vil slå hardt mot britiske og europeiske aksjer.
Over 40 prosent av økonomer Bloomberg har snakket med mener en britisk exit fra EU er den største trusselen mot britisk økonomi neste år.
Debatten for og imot er for lengst i gang. Også innad i Camerons eget regjeringsparti er meningene delte om Storbritannias fremtid i EU.


Tidligere utenriksminister William Hague advarer nå om at en «brexit» også kan bety at Storbritannia brytes opp. I onsdagens The Telegraph skriver konservative Lord Hague at skotske nasjonalister vil bruke en slik mulighet til samtidig å fyre opp debatten om uavhengighet for Skottland igjen.

 Han understreker at ingen da vil vite utfallet av en eventuell ny folkeavstemning om skotsk uavhengighet.
Ifølge Lord Hague vil en «brexit» i tillegg svekke Europa i en periode da det allerede er mye politisk usikkerhet og volatilitet.


«Det å ende opp med å ødelegge Storbritannia og alvorlig svekke EU ville ikke være en veldig smart dag på jobben», skriver Lord Hague.

Konsekvenser
 

På spørsmål fra Financial Times om hvilket konsekvenser en eventuell «brexit» vil få svarer finansielle eksperter at det vil bli krise og turbulent.

- Det vil bli vaklende, men bare hvis meningsmålingene begynner å vise at noe slikt er sannsynlig, sier investeringssjef Anne Richards i Aberdeen Asset Management til avisen.


Europeiske aksjemarkeder var opp så mye som 21 prosent i år, inntil bekymring for den globale veksten og manglende støttetiltak fra Den europeiske sentralbanken (ECB) ga nedtur. Nå er oppgangen for Stoxx 600 på rundt fem prosent i 2015.

Nettopp tiltak fra ECB og fornyet tro på at det nå snart vil skje gjør at en bank som Commerzbank ser en oppgang på 18 prosent for europeiske aksjer neste år. Ifølge Bloomberg er Citigroup mest optimistisk hva gjelder Europa, med en forventet aksjeoppgang på 23 prosent. Selv den mest pessimistiske banken, JP Morgan Chase, tror imidlertid på en oppgang på rundt ti prosent.

Også Pimco, blant verdens desidert største forvaltere av verdipapirer, anbefaler nå «overvekt» i europeiske aksjer, ifølge Barrons.

 
Andre nyheter

Etterlyst igjen: Tidligere toppsjef i Yukos, Mikhail Khodorkovsky, er etterlyst internasjonalt av russiske myndigheter. Årsaken er ifølge Dagens Industri beskyldninger om at han har vært involvert i mordet på en borgermester i Sibir i 1998. Den tidligere russiske oljemagnaten, som nå lever i eksil, avfeier beskyldningene om mener det i virkeligheten er president Vladimir Putin som står bak.

Markedene: Europeiske aksjemarkeder følger oljeprisen opp onsdag. Stoxx 600 var opp 1,5 prosent onsdag formiddag. Nye offisielle makrotall viser at økonomien i Frankrike vokste med 0,3 prosent i tredje kvartal. Veksten i Storbritannia var på 0,4 prosent i perioden, noe ned fra det som tidligere var antatt.

 … og helt på tampen: Et pepperkakehus er solgt for 22.000 kroner i Sverige. Det har 24 rom og form som rådhuset i Helsingborg. Det er 1,5 meter bredt og 1,6 meter høyt. Pengene går til veldedighet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også på DN.no:

Lakseprisen går i taket

Oljeserviceselskap får økonomisk livlinje

- Vi fikk ikke den prisen vi ønsket oss

Se DNTV: Du tror det ikke selv om du ser det. Audis viktigste modell A4 er helt ny.

Du tror det ikke selv om du ser det. Audis viktigste modell A4 er helt ny.
Bli med når DNs biljournalist tester Audi A4.
02:11
Publisert: