Denne uken møtes toppene i Opec til årsmøte i Wien. Øverst på agendaen står en avklaring om produksjonsnivået kommende måneder. Flere Opec-medlemmer, blant dem Iran og Venezuela, oppfordrer nå til kutt i produksjonen.

Utenfor Opec pumper på sin side Russland opp mer olje enn noen gang siden sovjetimperiets fall. Det viser ferske tall for november offentliggjort onsdag.

Fremste rival

Russland regnes som Opecs kanskje fremste rival. Ifølge Reuters har russernes produksjonsnivå siste tiden overrasket Opec-toppene. Ifjor ga Saudi-Arabias oljeminister Ali al-Nami uttrykk for at produksjonen fra aldrene oljefelt i Nord-Russland ville synke og sa samtidig at «andre vil bli såret hardt før vi begynner å føle noen smerte».

De siste månedene har det imidlertid kommet stadig flere tegn på at også Saudi-Arabia nå sliter med de lave oljeprisene. Analytikerne i Merrilll Lynch er blant dem som har spekulert i at landet kan bli tvunget til devaluere valutaen som en konsekvens av utviklingen i oljemarkedet.

Russland fortsetter å holde nivået opp i takt med at en svak rubel reduserer produksjonskostnadene, i tillegg til at myndigheten i Moskva legger til rette for et skattesystem som kompenserer oljeselskapene for lav pris.

Ser prishopp

Nordsjøolje for umiddelbar levering ble onsdag formiddag notert til drøye 44 dollar fatet. Det er samtidig femte dag på rad at nordsjøoljen Brent er opp.

Sammenlignet med nivåene for halvannet år siden er likevel oljeprisen nær halvert. Analytikere CNBC har vært i kontakt med signaliserer imidlertid nå tro på at prisene har bunnet ut og at utsiktene for en oppgang neste år er gode.

Investeringsstrateg Jim Paulsen i Wells Fargo argumenterer med at oljeprisen har en historisk tendens til å stige i snitt rundt 80 prosent de neste 12 månedene etter at en bunn er nådd.

- Hvis det skjer vil vi se oljepriser rundt 75 dollar i 2016. Jeg synes ikke det er en dårlig gjetning. 75 dollar er på ingen måte noen full gjenreisning, men det ville være et stort skritt uventet av mange, sier han til CNBC.

Storbanken UBS operer på sin side med prognoser på rundt 63 dollar for nordsjøolje i 2016, et par-tre dollar over estimatene til analytikerne i Societe Generale og BNP Paribas.

Andre nyheter

Britisk stresstest: The Bank of England slår fast at bankene nå må stramme inn på spesielt lån som gis til kunder som vil kjøpe bolig for utleie, ifølge Independent. Slike lån har økt kraftig det siste året og ifølge sentralbanken er utviklingen en av de fremste risikofaktorene for den britiske økonomien. Personer som låner for utleie anses være mer sårbare for renteøkninger eller fall i inntektene, som kan fyre opp under eventuelle ras i boligmarkedet. Advarselen kom som en del av de såkalte «stresstestene» Bank of England har gjort for å sjekke bankenes evne til å stå imot en ny nedtur i økonomien. To av bankene som kom dårligst ut i testen var Standard Chartered og Royal Bank of Scotland.

Skarp tone: Tonen i det britiske parlamentet er kjent for å være skarp, men sjelden så skarp som nå. Årsaken er debatten om Storbritannia skal bidra med bombefly i kampen mot terrorister i Syria. Jeremy Corbyn, Labours nye leder, er motstander av bombing, men opplever stor uenighet også innad i eget parti. Ifølge The Telegraph skal enkelte parlamentsmedlemmer for Labour ha fått beskjed av egne partifeller om at de «myrder kvinner og barn» dersom de støtter bombing. Corbyn og hans støttespillere i saken skal på sin side ha blitt stemplet som «en gjeng terrorist-sympatisører» av personer i den sittende regjeringen til statsminister David Cameron.

Bønder raser: Svenske bønder går hardt ut mot meierigiganten Arla. Det skjer etter at Arla-ledelsen selv nå innrømmer overfor Dagens Industri at det er brukt alt for mye penger på luksusmiddager, sprit på kundearrangementer og konferansereiser. Mens bøndene opplever svært pressede priser på sine meieriprodukter, slår Arla selv fast at det er brukt minst ti millioner kroner for mye på ulike kundearrangement.

Markedene: Europeiske børser åpnet opp onsdag, mens spenningen øker rundt hva Den Europeiske sentralbanken (ECB) vil gi av signaler om økonomi og eventuelle nye hjelpepakker. Forventningen er at ECB torsdag vil kunngjøre nye tiltak for å øke inflasjonen og generelt bedre den økonomiske veksten. Også europeiske investorer analyserer samtidig nøye ny statistikk fra USA som viser en dyster utvikling for industrisektoren. Spørsmålet er hvilken påvirkning det vil ha på Federal Reserve, den amerikanske sentralbanken som ventes øke renten i desember.

…og helt på tampen: Nå kan du bli slottsherre i Sverige for under to millioner kroner. Ikke langt fra Laholm er Nebotornet til salgs, ifølge di.se. Boarealet er på kun 75 kvadrat, men med et tårn på 18 meter med panoramautsikt.

Les også på DN.no i dag:

Ukjent kjøper vil bli størst i Norske Skog

- Styret har tillit til Traaseth  

Verdenskjent nakenkalender går nye veier
Dekkprodusenten Pirelli er kjent for sin tradisjonsrike kalender som har kommet ut hvert år siden 1964. Men i 2016 har målet vært på vise fram eksepsjonelle kvinner som skiller seg ut på andre måter enn med naken hud.
01:23
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.