Lydnivået inne på landbrukshandelsgulvet i Chicago-børsen får Wall Street-børsen i New York til å fremstå som en rolig messehall, skriver Dagens Næringsliv.

Denne markedsplassen i Chicago er en av de siste i verden som bruker såkalt «open outcry», eller åpne utrop, i handelen. Selv om stadig mer av handelen foregår elektronisk, hagler meldingene ennå gjennom luften.

I de siste månedene har det gått mer i «selg» enn i «kjøp». Etter at matvareprisene i flere år har vært på opptur, mye på grunn av at stadig mer land brukes til biodrivstoffproduksjon, viser FNs Fao-indeks at prisene nå ligger ti prosent under toppnivået fra i februar i år.

Les også: - Risikoappetitten forsvinner

Tregere økonomi
Landbruks- og oljetrader Tres Knippa fra Kenai Capital mener prisfallet delvis skyldes markedets bekymring for en ny internasjonal stagnasjon utløst av gjeldsproblemene i EU.

– Det ser ut som om vi kan få en tregere global økonomi, sier han.

Han mener sammenhengen dels handler om stemningsbølger blant investorer. Samtidig finnes det en viktig fellesnevner som styrer både matvarepriser og aksjekurser: Utviklingen i verdensøkonomien.

Hvis EU-krisen slår til for fullt og verdensøkonomien skulle gå inn i en periode med treg vekst, tror likevel ikke Knippa at matvareprisene kommer til å rase ned mot gamle nivåer. For det første mener han den amerikanske sentralbanken har trykket så mange penger at prisnivået antagelig er blåst opp for godt. Mer grunnleggende mener han at det er en mangel på ledig jordbruksland brukt til matvareproduksjon der ute.

Lavere tilbud
– Til slutt kommer du alltid tilbake til fundamentalforhold: Hva er forholdet mellom tilbud og etterspørsel, spør han.

Han peker på at den amerikanske kvegbestanden nå har falt i atten år på rad. Stadig mer av jordbrukslandet brukes i stedet til biodrivstoffproduksjon.

Han viser til 40 prosent av den amerikanske maisproduksjonen nå går med til å lage biodrivstoff. Dette er drevet frem av myndighetskrav om innblanding i bensinen, en politikk som kommer amerikanske bønder til gode, men som øker matvareprisene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.