Den økonomiske veksten i eurosonen vil bli enda svakere enn man tidligere har sett for seg i 2013.

Nå kutter EU-kommisjonen vekstanslaget for BNP i eurosonen fra -0,3 til -0,4 prosent. Dermed forlenges fjorårets utvikling, som da veksten var på -0,6 prosent. Dette er første gang noensinne at regionen er rammet av negativ vekst to år på rad.

Les også: Nye krisetall fra Spania

Nedjusteringen kommer etter at blant annet Frankrike tar ned sine prognoser. Ferske tall viser at Frankrike ventes å ha en negativ vekst på 0,1 prosent i 2012 - og har dermed blitt et av syv land i den 17 land store eurosonen som venter negativ vekst i år.

Må gjøre alt vi kan
Et kriserammet Europa sliter med høy arbeidsledighet, spesielt blant de unge. Blant verstingene i Eurosonen er Spania, der ledigheten har klatret opp helt til 27 prosent. Den negative veksten vil gjøre lite for å bedre den høye arbeidsledigheten:

- Med den forlengede resesjonen tatt i betraktning, må vi gjøre alt vi kan for å unngå en arbeidsledighetskrise i Europa, sa EU-kommisær Olli Rehn fredag, ifølge Bloomberg News.

EU-rapporten peker på at misforholdet i arbeidsmarkedet kommer til å holde ledighetsraten høy på mellomlang sikt, og at det er et dårlig tegn for dem som har vært uten jobb i en lang periode.

Uholbar høy ledighet
Arbeidsledigheten i Eurosonen er ventet å stige til 12,2 prosent i 2013 fra 11,4 prosent ifjor. Rehn og andre sentralt i EU ønsker nå at EU skal gjøre strukturelle reformer for å få tilbake jobbene.

- Høy arbeidsledighet synliggjør behovet for å fortsette med strukturelle reformer. En uholdbar høy ledighet i sårbare medlemsland gir grunn til stor bekymring, sier Marco Buti i EU-kommisjonen, ifølge Bloomberg.

Torsdag kuttet den europeiske sentralbanken styringsrenten til rekordlave 0,5 prosent fra 0,75 prosent. Det er det første rentekuttet siden juli i år. Likevel har ikke fallende renter greid å nå igjennom til realøkonomien, peker kommisjonen på. Kommisjonen understreker også at veksten kan bli enda lavere enn dagens estimater tilsier, dersom landene i Eurosonen er trege i innføringen av strukturelle reformer, euroen styrker seg eller hvis budsjettkutt demper produksjonen ytterligere.

Les også: ECB kutter renten (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.