Frykten for at britene om litt under to uker velger å stemme for å avslutte medlemsskapet i EU, en såkalt brexit, har preget europeiske finansmarkeder fredag:

  • De store børsene i Frankfurt, Paris og London falt henholdsvis 2,5 prosent, 2,2 prosent og 1,9 prosent. På flere andre børser var nedgangen enda kraftigere
  • Rentene på både tysk, britisk og japansk statsgjeld falt til historiske bunnoteringer fredag.

Kraftig fall for finans

Finanssektoren falt om lag fire prosent i Europa, og her hjemme sluttet DNB ned 2,3 prosent. Flere aktører knytter dette til Brexit-frykt.

- Utvilsomt. Nye meningsmålinger viser økt oppslutning om brexit, sier bankanalytiker Geir Kristiansen i Fondsfinans til TDN Finans.

Sjefstrateg Erica Blomgren i SEB mener det er vanskelig å si med nøyaktig hvor høy sannsynlighet markedet priser inn en britisk utmelding.

- Men vi følger med på meningsmålinger og bettingselskapene. Informasjonen fra sistnevnte viser en implisitt 70 prosents sannsynlighet for at Storbritannia forblir i unionen, sier Blomgren til TDN Finans.

Den siste tiden har imidlertid flere meningsmålinger svingt over i retning utmelding.

- Utfallsrommet er fortsatt usikkert. Brexit-frykten vil fortsette å prege markedene, i den forstand at det vil være litt lavere aktivitet og mindre risikovilje. Vi har allerede sett svekkelsen i pundet. Generelt får Feds rentebeslutning og denne EU-avstemningen mye oppmerksomhet, og begge deler trekker sannsynligvis bankaksjer noe ned, sier Blomgren.

Nye bunnoteringer

Flukt til antatt tryggere investeringer enn aksjer har ført til at rentene på statsgjeld har falt til et historisk lavt nivå denne uken. Bloombergs indeks for statsgjeld i de modne økonomiene i verden falt torsdag til rekordlave 0,601 prosent.

Fredag har renten på tysk statsgjeld med ti års løpetid har falt enda nærmere null. På et tidspunkt var renten 0,009 prosent, ifølge markedsdata fra Bloomberg.

Renten på britiske statsobligasjoner med ti års løpetid falt til 1,218 prosent og slettet dermed den en dager gamle bunnoteringen.

Tiårig japansk statsgjeld tangerte den tidligere bunnoteringen på minus 0,155 prosent.

 

Kan bli negativ rente i Tyskland

- Tidligere ville det vært utenkelig med negativ tiårig rente, men nå kan det meget vel bli virkelighet i Tyskland, konstaterer sjeføkonom Jacob Graven i en kommentar ifølge Ritzau Finans.

Han peker på at det naturligvis virker som en dårlig forretningsidé å investere i papirer man faktisk må betale penger for å holde.

- Det kan likevel gi mening dersom man venter at rentene skal falle ytterligere, slik at man som investor får en kursgevinst på obligasjonene.

Han peker samtidig på at mange institusjonelle investorer, som pensjonskasser, er tvunget til å investere en viss andel i statspapirer, som antas å være risikofrie.

Følg markedene med DN Investor

Les også på DN.no:

Asia i dag: Solenergi truer millioner av arbeidsplasser  

Reiseplaner? Sjekk de ekstreme unntakene hvor valutaene er blitt betydelig billigere for nordmenn.

– Største fiaskoen i nordisk hotellhistorie dnPlus  (DN+)

Se DNtv:

Det Norske kjøper BP norge for 10,8 milliarder
01:14
Publisert:
 

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Er Vipps egentlig så revolusjonerende? Hvilke biler kjører vi om ti år? Og er det virkelig bråstopp i næringseiendom?

 

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.

 

 

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.