- Det er ikke lett å finne lyspunkter i eurosonen. Stram kredittpraksis fra bankene, nye budsjettkutt og stor usikkerhet vil dempe aktiviteten i kriselandene også fremover, og det er klare tegn til stagnasjon i tysk økonomi, skriver Handelsbanken i sin morgenrapport torsdag.

Litt utpå dagen kom bekreftelsen: Eurosonen falt tilbake i resesjon i tredje kvartal.

Veksten i brutto nasjonalprodukt var på -0,1 prosent i tredje kvartal 2012, sammenlignet med året før. På årsbasis var BNP-veksten ned 0,6 prosent, ifølge TDN Finans.

Dette er andre kvartal på rad med negativ BNP-vekst, noe som betyr at eurosonen nå igjen er i teknisk resesjon.

Kjempene faller
Det er spesielt Nederland og periferilandene som trekker ned. Tyskland og Frankrike kunne notere seg vekst i tredje kvartal, men utsiktene er likevel svært lite oppløftende når krisen nok en gang sprer seg til de sterkeste landene i regionen.

Frankrikes vekst på 0,2 prosent i tredje kvartal kom overraskende, og etter et fall på 0,1 prosent i forrige kvartal. I Tyskland var veksten på 0,2 prosent lavere enn i forrige kvartal, da veksten var på 0,3 prosent.

Dette er nok et bevis på at Europas største økonomi nå er på full fart inn igjen i krisen, skriver Financial Times. Sjeføkonom Andreas Rees i UniCredit mener tallene må taes med en klype salt, ettersom resesjonen i flere eurosoneland kommer til å fortsatt ha negativ effekt på tysk produksjon og eksport.

Kraftig nedgang
Men det er ikke tvil om at Tyskland sliter mer nå enn de gjorde for bare kort tid siden. Undersøkelser blant bedrifter og finansanalytikere har vist en klart svakere utvikling de siste månedene.

- Vi har fått bekreftet den svake utviklingen med at den faktiske ordreinngangen til tysk industri har falt og industriproduksjonen har lenge vært bra, men det siste tallet vi fikk der var en kraftig nedgang som var større enn ventet, sa rente- og valutastrateg Bjørn-Roger Wilhelmsen i Swedbank First Securities til DN.no onsdag.

Les hele saken her: Bråstopp for industrikjempene

I forrige uke la det tyske finansdepartementet frem sin månedlige rapport om den økonomiske utviklingen. Der skriver departementet at økonomien vil svekkes merkbart i løpet av vintermånedene ettersom selskaper holder tilbake investeringer grunnet krisen i eurosonen.

- Data fra den seneste tiden har vist at Tyskland for alvor preges av krisen i euroområdet. Både nye ordre i tysk økonomi og industriproduksjonen kom ut dårligere enn ventet i forrige uke, skrev Nordea Markets i sin morgenrapport torsdag.

Les også: Nå snur det: - Naivt å tro at vi ikke blir rammet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.