- Ned, ned, ned for olje, euro, børs og rente, konstaterer økonomene i SEB i morgenrapporten fra meglerhuset onsdag.

Det store bevegelsene i norske og internasjonale markeder har fortsatt også inn i det nye året. Onsdag er det flere enkeltindikatorer og hendelser på kalenderen som det kan være verdt å følge med på:

Oljeprisen:

Prisen på nordsjøolje har falt over nærmere tre dollar det siste døgnet og både spotkontrakten og frontkontrakten, som er olje med levering i februar, nærmer seg dermed 50 dollar per fat.

Spotkontrakten har vært under 50-dollarsgrensen, mens februarkontrakten er noen cent unna.

- Fortsetter det slik, ser vi 40-tallet før lunsj i dag, for første gang siden april 2009 (da det så som mørkest ut for industrilandene). Fallet skjedde til tross for ferske tall som viste ytterligere nedgang i antall aktive rigger i USA, skriver  sjeføkonom Øystein Dørum i morgenrapporten fra DNB Markets onsdag.

Et fat nordsjøolje med levering i februar er ned over to dollar siden stengetid tirsdag kveld og handles i skrivende stund til 50,07 dollar.

Kronen:

Kronen svekket seg markert i løpet av gårsdagens handel og er ytterligere ned onsdag.

- Oljeprisfallet er hovedårsaken til at kronen svekket seg med ti øre mot euro i løpet av gårsdagen, skriver Dørum i DNBs morgenrapport.

Sjeføkonom Steinar Juel og analytiker Marte Andresen skriver i Nordea Markets' morgenrapport at de ikke tror kronen vil styrkes før trenden i oljeprisutviklingen snur markert.

Onsdag er kronen ned rundt syv øre mot euro. En euro koster i skrivende stund 9,25 kroner.

Aksjemarkedene:

Den brede S&P 500-indeksen på New York-børsen falt for femte dag på rad tirsdag etter at indeksen satte ny toppnotering like før nyttår.

Oslo Børs faller rundt 0,6 prosent fra start onsdag morgen. Oljeselskapet Statoil er ned over to prosent i åpningen.

Europeisk inflasjon:

I markedet frykter man nå at eurosonen rett og slett er på vei inn i deflasjon.  Klokken 11 kommer det tall for inflasjonsutviklingen i desember.

- Markedet venter spent på inflasjonstallene for eurosonen i desember. Etter at de tyske tallene skuffet på mandag, har vi nedjustert våre anslag og venter at prisveksten i eurosonen var - 0,1 prosent på årsbasis. Det er fallet i energiprisene som trekker inflasjonen ned, skriver Juel og Andresen i morgenrapporten fra Nordea Markets.

- Sentralbanksjef Draghi synes for tiden å være mest opptatt av samlet inflasjon med energipriser. Derfor er det all grunn til å vente at markedsaktørenes tro på ytterligere stimulans fra ECB øker dersom vi får rett, eller inflasjonen skulle vise seg å ha vært enda lavere, skriver de to Nordea-økonomene.

Euroen:

Euroen svekker seg ytterligere mot dollar i forkant av inflasjonstallene. I skrivende stund må man ut med 1,88 dollar for en euro, etter at vi gikk under 1,20 tidligere denne uken.

Renter:

Tyske statsrenter har denne uken igjen falt under null. Dette er et uttrykk for massiv usikkerhet i markedet, og at markedsaktørene søker antatt trygge plasseringer som tysk statsgjeld.

Amerikansk sysselsetting:

På ettermiddagen onsdag, nærmere bestemt klokken 14.15, kommer de første tallene for utviklingen i privat sysselsetting i USA i desember. Rapporten fra ADP Employer Services er en forsmak på fredagens offisielle jobbrapport, ofte omtalt som nonfarm payrolls, fra myndighetene.

- Treffsikkerheten til ADP har imidlertid vært varierende, og avviket fra nonfarm payrolls har særlig vært stor i desember. Det skyldes at ansatte som har sluttet ofte er blitt værende i databasen inntil det ryddes opp ved årsskiftet. Så vær forsiktig med å tolke tallene i dag, advarer Nordea-økonomene.

Rentereferat:

Onsdag kveld slipper den amerikanske sentralbanken referatet fra møtet i den amerikanske rentekomiteen FOMC i desember.

- FOMC valgte som kjent å fjerne formuleringen om at styringsrenten skal holdes på dagens nivå i en”betydelig tid” etter avslutningen av demånedligeaktivakjøpene. Samtidig tonet de ned betydningen av denne endringen, og sa at dette var konsistent med det de har signalisert tidligere, skriver seniorøkonom Ingvild Borgen Gjerde i morgenrapporten fra Handelsbanken onsdag

Sentralbanksjef Janet Yellen har presisert at det sannsynligvis ikke kommer noen renteøkning før det er gått minst to rentemøter til.

- Referatet i dag vil kaste lys over diskusjonen rundt tidspunktet for første heving, men det vil nok ikke gi noen eksplisitte føringer for hva som må skje med arbeidsmarkedet og inflasjonen for at det skal påvirke FOMCs planer, skriver Borgen Gjerde.

Les også:

Nordsjøolje på vei under 50 dollar  

Avisene på 1-2-3

Asia i dag: Aksjemarkedet utlendinger frykter  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.