Etter torsdagens rentemøte varsler den europeiske sentralbanken ECB at den kutter rentene, øker verdipapirkjøpene og starter en ny runde med billiglån til bankene.

- Jeg synes det var ganske kraftfulle greier, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets.

I valutamarkedet svekkes euroen rundt 1,5 prosent mot dollar. En euro koster i skrivende stund 1,085 dollar, mot 1,098 før beslutningen ble kjent (se grafikk øverst i saken).

- Jeg tror ikke tiltakene er ekstremt mye mer ekspansive enn ventet, men det er klart på den ekspansive siden. De tar i ganske mye, sier Bruce.

Etter rentemøtet i desember reagerte markedet med skuffelse. Markedsaktørene hadde sett for seg større og mer kraftfulle tiltak. Denne gangen overleverer sentralbanken, mener sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets.

- Etter å ha underlevert i forhold til løfter og forventninger i desember, for så på januarmøtet å varsle ytterligere tiltak på marsmøtet, er det rimelig å hevde at ECB i dag overleverte, skriver Dørum i en oppdatering torsdag.

Rekke av tiltak

Slik er torsdagens meny av tiltak fra sentralbanken:

  • Renten på bankenes innskudd over natten i sentralbanken, som danner et gulv for de korte markedsrentene, dyttes ytterligere ned i negativt terreng og når rekordlave minus 0,4 prosent.
  • Samtidig kuttes signalrenten til null prosent og bankenes lånerente over natten i sentralbanken til 0,25 prosent.
  • Sentralbanken øker de månedlige kjøpene av verdipapir i markedet økes med 20 milliarder euro til 80 milliarder euro.
  • Kjøpene av verdipapirer vil fra og med april også omfatte selskapsobligasjoner utenfor banksektoren med kredittvurdering over investeringsgrad (investment grade).
  • Sentralbanken vil også tilby en ny runde med billiglån til bankene. De såkalte TLTRO II-lånene vil ha en løpetid på fire år og vil ha oppstart i juni 2016. Totalt vil det bli fire runder med lån. Lånene kan ha like lav rente som innskuddsrenten i sentralbanken, som nå altså er på minus 0,4 prosent.

- Overrasket de fleste

- ECB har definitivt overrasket de fleste med denne operasjonen, skriver Dørum i oppdateringen fra DNB Markets torsdag.

Han viser til at euroen svekket seg umiddelbart mot dollaren.

- Slik sett gir dette «bang for the bucks», konstaterer sjeføkonomen.

Han mener rentekuttene vil legge ytterligere press på de andre, mindre sentralbankene i Europa.

- Valutakrigen ECB ikke vil vedkjenne seg, er fullt operativ, skriver Dørum.

- Mest potensiell kraft er det kanskje i de fireårige TLTRO-lånene. Dette tiltaket bør kunne senke bedriftenes lånekostnader. Bare så synd at det ikke er renten som avgjør om bedriftene investerer eller ei. Bang for the bucks, javel, men dette er bare en enda større dose av den gale medisinen, skriver Dørum.

ECB-sjef Mario Draghi vil holde en pressekonferanse om beslutningen klokken 14.30 norsk tid.

- Den blir ekstremt spennende, sier Bruce i Nordea Markets. Han tror budskapet fra sentralbanken blant annet blir at sentralbanken åpner for å gjennomføre ytterligere tiltak dersom det blir nødvendig.

Les også:

New Zealand kutter renten

Oljefondet ut av 54 kullselskaper

Facebook kjøper Snapchat-konkurrent  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv: - Man begynner å få en viss tiltro til at vi har sett bunnen i oljemarkedet for denne gang
- Man begynner å få en viss tiltro til at vi har sett bunnen i oljemarkedet for denne gang
DNs kommentator Bård Bjerkholt om oljeprisen og norsk økonomi
02:15
Publisert: