Hellas' statsminister Alexis Tsipras oppfordrer grekerne til å si et ettertrykkelig nei til EUs og IMFs forslag når de neste søndag stemmer i en folkeavstemning.

– Hellas er ikke en gjest i Europa. Vi er et likestilt medlem, sa Tsipras under debatten natt til søndag i nasjonalforsamlingen om folkeavstemningen som han vil utlyse.

Han kalte långivernes forslag et nedverdigende ultimatum og gjorde det klart at folkeavstemningen skal finne sted, uansett om partnerne i EU og IMF liker det eller ikke. I talen hevdet han at et nei vil styrke Hellas' forhandlingsposisjon.

Opposisjonslederen fra Nytt demokrati, Antonis Samaras, advarte mot at folkeavstemningen ikke bare er en avstemning om kreditorenes forslag, men i virkeligheten blir et ja eller nei til eurosonen.

– Det er egentlig ikke selve avtalen det skal stemmes over. Det gjelder vårt lands skjebne og framtid i eurosamarbeidet, sa Samaras.

De to regjeringspartiene Syriza og Uavhengige grekere har sammen nok stemmer til å få folkeavstemningen vedtatt i nasjonalforsamlingen.

Les også:
Hellas' nasjonalforsamling vedtar folkeavstemning
Sjeføkonom: – Meningsløst med folkeavstemning
Norsk økonom beskylder Hellas for krisemaksimering
Gresk minister ber alle partier støtte folkeavstemning
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.