Greske banker kan komme til å være stengt mandag morgen, mener eksperter. Den europeiske sentralbanken (ESB) holder krisemøte for å vurdere om støtten til bankene skal opprettholdes.

– Det vil være et sjansespill å åpne bankene i morgen. Jeg tror at bankene vil holde stengt til man har innført begrensninger på kapitalbevegelsene, sier sjeføkonom i den finske banken Aktia, Annsi Rantala, til nyhetsbyrået FNB.

Den siste tiden har ESB flere ganger hevet taket på hvor mye penger som kan skytes inn i greske banker for å hindre en kollaps. Samtidig har greske bankkunder tømt kontoene sine og tappet bankene for milliarder av euro.

– Egen gresk euro

Økonomen Claes Hemberg i svenske Avanza bank tror at Hellas kommer til å forlate euroen, men ikke EU, og skape en egen gresk euro. Den kommer til å miste 50-70 prosent i verdi, spår han.

– Det finnes en plan som går ut på at man skaper en egen gresk euro. Man kommer til å lage et hull midt i alle greske sedler for å markere at det ikke er en vanlig euro, sier han til nyhetsbyrået TT.

Folkeavstemning

Den dramatiske vendingen i gjeldsforhandlingene mellom Hellas og kreditorene har kommet etter at regjeringen i Aten besluttet å holde folkeavstemning om kreditorenes siste forslag. Den skal holdes søndag 5. juli, fem dager etter at Hellas' nåværende låneprogram utløper. Forslaget ble natt til søndag vedtatt i nasjonalforsamlingen.

Ifølge Rantala kan ESB fortsette å gi nødfinansiering til de greske bankene etter at låneprogrammet utløper tirsdag, men det er ingen garantier for det.

– For at finansieringen skal fortsette, må ESB anse at banksystemet fortsatt er betalingsdyktig. Sannsynligvis kommer nødfinansieringen i det minste til å begrenses, sier han.

Nye forhandlinger?

Han tror at hvis grekerne sier ja til långivernes forslag i folkeavstemningen, vil det være mulig for Hellas å vende tilbake til forhandlingene.

– Forutsatt at de ikke har den samme gjengen som nå. Et nytt forsøk bør skje med en ny regjeringskoalisjon. Den nåværende regjeringen har bare lykkes med å erte på seg Hellas' siste venner, sier han.

Les også:
- Grexit synes uunngåelig
Hellas' nasjonalforsamling vedtar folkeavstemning
- Hellas er ikke en gjest i Europa
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.