Onsdag morgen varslet det norske it-selskapet Evry at et mulig salg av selskapet kan være aktuelt som følge av en pågående strategiprosess.

It-analytiker Per Gunnar Nordahl i Arctic Securities mener det hele tiden har ligget i luften at noe kunne skje, men at tidspunktet aldri har vært signalisert.

Han tror en sammenslåing med selskapet Tieto er det mest sannsynlige utfallet av prosessen.

- Jeg tenker på en sammenslåing mellom Tieto og Evry. Det er det mest realistiske utfallet her, sier han til DN.

Det vil i tilfelle bety at Evry «blir spist», legger Nordahl til.

- Det hadde vært et attraktivt scenario som hadde gitt mye verdier. Det er fornuftig med tanke på at du får en bredere plattform som gjør at du blir mer konkurransedyktige mot større internasjonale aktører og at selskapet kan drifte mer effektivt, tror han.

Tieto er et finsk it-selskap med en norsk avdeling på Karenslyst Allé i Oslo.

LES OGSÅ: - Skal aldri si aldri

Ikke uventet

Meldingen om et mulig salg kom ikke overraskende på analytikeren.

- Det er ikke totalt uventet, siden selskapet har en til dels betydelig lavere prising enn det sammenlignbare selskaper i samme sektor har. I tillegg har selskapet en annen struktur med to eiere som totalt eier 70 prosent av selskapet. Dette er Telenor og Posten, som nok veldig klart har definert dette som «non core operation», sier Nordahl til DN.

Han tror dermed Telenor er mer opptatt av å drive med telekomunikasjon enn å drive med it-services og consulting.

- Posten har også en helt annen forretningsmodell enn å drive med dette.

- Så det finnes en potensiell kjøper som kan være bedre rustet til å ta selskapet et steg videre?

- Det er en veldig god måte å putte det på.

Mer enn nettbank

Om tiden med nettbank- og minibanktrøbbel er forbi, vil han vanskelig svare på.

- Det er å dra det veldig langt. Da må du først legge til grunn at disse problemene skyldes Evry direkte. Og dersom det gjør det, må den nye aktøren som kommer inn klare å få skikk på problemene som har vært. Det er på ingen måte sikkert.

Nordahl mener nettbanktrøbbelet som kommer frem i mediebildet, kun forteller om en liten del av selskapets virksomhet.

 - Forbrukerne ser bare disse nettbankproblemene, men Evry har med sine 10.000 ansatte et enormt fotavtrykk på hele det norske dagliglivet - ikke bare nettbanker. I et samfunnsmessig perspektiv handler det mer om å skape en nordisk it-servicegigant som kan levere konkurransedyktige, sollide tjenester og være levedyktig i konkurransen mot store aktører.

For en investor som kun er opptatt av lommeboken, så er selvfølgelig det beste som kan skje at han får et høyest mulig bud på selskapet.

Det betyr ikke nødvendigvis dårlig nytt for forbrukerne, tror han.

- Dersom du får en partner som er villig til å by mye på selskapet, betyr det igjen at han kan realiserer store verdier i en eventuell fusjon. Da er det viktig med et fundament som kan gi verdier til kundene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.