Ståle Evjen Dyrkolbotn jobber for, og er en av eierne i, entreprenørfirmaet Bergen Grunnarbeid as. Ved siden av jobben har han begynt å investere i aksjemarkedet. Dette er første året 41-åringen har investert i en enkeltaksje.

– Jeg har hatt fond hele livet, men begynte å satse på enkeltaksjer da korona kom. Jeg tenkte det var greit å begynne nå siden prisene var såpass lave, sier han.

Aksjeinteressen gjorde at han også meldte seg på DNs aksjespill Fantasyfond. I forrige uke leverte han best avkastning av alle, 38,47 prosent, og stakk av med ukepremien.

Begynte å bli lei

I spillet er Dyrkolbotn eksponert mot olje- og gassektoren. I starten gikk det svært dårlig med fondet hans.

– Jeg begynte veldig dårlig, så jeg ble litt lei. Så var det litt travelt på jobb.

Han hadde solgt seg helt ut av det kriserammede riggselskapet Borr Drilling med sine egne penger, men valgte å fortsette å satse på selskapet i Fantasyfond. Selv om han synes det var kjipt at han hadde solgt seg ut med sine egne penger, er han glad for at han beholdt aksjene i spillet.

– Den gikk som en kule tidlig i uken. Jeg har nesten bare satset på aksjer innenfor shipping og olje, sier han.

Dyrkolbotn har vektet om litt i sin Fantasyfond-portefølje, som han har kalt «All-in». For øyeblikket har han en portefølje bestående av Aker Solutions, DNO, SAS, Scana og Ocean Yield.

Porteføljen er tungt vektet i olje- og gasselskaper. Han har også troen på denne sektoren når han investerer sine egne penger på den ekte Børsen.

– Jeg har investert mye i olje- og gass, og det er en bransje jeg kan forholde meg til.

Dyrkolbotn påpeker at han har investert mye i olje- og gass med sine ekte penger. Selv om han har en diversifisert portefølje, som betyr å spre risikoen med flere aksjer, påpeker han at han har vært spesielt uheldig med sine investeringer i riggselskapet Seadrill.

– Jeg har mange aksjer i Seadrill. De har bare falt og falt, og lever på kanten. Det er like trist hver gang jeg er inne og sjekker status på dem.

Posisjonerer seg i håp om en vaksine

I tillegg til Seadrill har Dyrkolbotn investert i selskaper som vindselskapet Aker Offshore Wind og helseselskapet Lifecare som er notert på Merkur Market, en markedsplass med mindre strenge opptakskrav enn Oslo Børs.

Han nevner også SAS som en aksje han har investert i med sine egne penger. Han mener flyselskapets aksjekurs kan øke i takt med nyheter angående en koronavaksine.

– Jeg har troen på at de kan hente seg inn igjen med tanke på en vaksine. Når noen snakker om en vaksine så er det litt unikt. Da bestiller man kanskje tur i mai, sommer og høst. Det gjør at selskapet får en likviditet selv om det kanskje ikke er så lurt å fly. Det skal ikke så mye til for at ting løsner.

Sverige og Danmarks statstøtte i milliardklassen til SAS er også en av faktorene som gjør at Dyrkolbotn har investert i selskapet.

Spiller ikke «safe»

Dyrkolbotn er klar på hva som må til for å kunne kjempe i toppen av Fantasyfond.

– Man kan i hvert fall ikke spille «safe» om man skal vinne. Du må ta en sjanse.

I spillet har han investert i noen aksjer han ikke «tør» å investere i på ekte, på grunn av risikoen aksjene medbringer. Han har stor tro på olje- og gasselskaper videre, og oppfordrer andre spillere til å investere i denne sektoren dersom man skal gå for ukepremier eller seieren.

Dyrkolbotn har nå strategien klar for spillet fremover.

– Det blir å finne de selskapene som har litt ting på gang. SAS kan potensielt gå bra hvis det åpnes litt igjen. DNO har jeg privat også og de er jo i forhandlinger om en del utestående penger. Kommer det noe enighet der kan de skyte fart.

Han mener at mange spillere kan lære hvor uforutsigbart aksjemarkedet er ved å spille Fantasyfond. Dette kan gi verdifull læring før man sette i gang med å investere sine ekte penger:

– Du tror du vet hva du gjør, så blir det motsatte er bevist. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.