Oslo Børs steg markert tirsdag, med mest oppmerksomhet rundt Fast-aksjen etter det overraskende budet fra Microsoft.

- Selskapet har hatt en del problemer den seneste tiden, men passer industrielt godt inn hos Microsoft. Prisen, med en premie på 40 prosent, gjør at jeg tror det er få som tør by over Microsoft. Hadde jeg vært aksjonær i Fast hadde jeg vært fornøyd, sier analytiker Mattias Eriksson i Standard & Poor's til TDN Finans.

Fast Search & Transfer-aksjen steg til slutt 40,8 prosent til 18,80 kroner, rett under budprisen som er på 19 kroner.

Les også: Microsoft byr på Fast

Meldingen slo ned som en bombe i markedet, etter at Fast-aksjen ble pauset mandag i påvente av en melding fra selskapet. Det kom ingen melding fra Fast mandag, og da selskapet tirsdag morgen meddelte at det utsetter den ekstraordinære generalforsamlingen uten at børspausen ble opphevet, begynte markedet å lukte at noe var på gang

Analytiker Arild Nysæther i Fondsfinans applauderer oppkjøpet, og mener Microsoft passer godt som ny eier av søkeselskapet.

- Det er en veldig god match. Microsoft satser mer og mer på enterprise-type software, men mangler akkurat denne biten for å komplettere sitt tilbud, sier Nysæther til DN.no.

Nysæther ønsker ennå ikke å kommentere størrelsen på budet, og ønsker heller ikke å si noe om han tror at Microsoft kommer til å få aksept for det ønskede nivået på 90 prosent i Fast.

Les også: Analytiker: - En bra match

Kaupthing-analytiker Erik Hjulstrøm tror ikke på en budkrig for å sikre seg det norske teknologiselskapet.

- Jeg tror ikke det kommer noe konkurrerende bud, sier han til TDN Finans.

Seabird-rekyl
Seismikkselskapet Seabird Exploration falt markert ved børsåpning etter at selskapet tirsdag morgen kom med nok et resultatvarsel.

Selskpaet venter nå en utnyttelsesgrad på selskapets åtte skip på rundt 82 prosent i fjerde kvartal 2007, og venter en omsetning i den lave enden av tidligere guiding på 95-100 millioner dollar i 2007. I tillegg venter seismikkselskapet en EBITDA i 2007 som er noe under det tidligere guidete intervallet på 30-35 millioner dollar, ifølge TDN Finans.

Seabird begrunner lavere inntekter med lavere enn ventet produksjon fra skipene "Munin Explorer" og "Geo Mariner".

- Man kan spørre seg hvor mange resultatvarsler et selskap kan komme med, så denne aksjen holder jeg meg langt unna, sier en aksjemegler om Seabird Exploration til TDN Finans.

Senere på dagen gjorde aksjen et solid byks da selskapet meldte at det var tildelt en kontrakt for 2D-undersøkelser utenfor kysten av India.

Totalverdien på kontrakten er estimert til 100 millioner dollar.

Dermed endte Seabird som en av vinnerne på Børsen tirsdag. Aksjen endte opp 12 prosent til 24,30 kroner, omsatt for 31 millioner kroner.

Snuoperasjon i olje
Oljeprisen steg igjen tirsdag etter det markerte fallet mandag. Prisfallet kom etter bekymringer over vekstutsiktene for den amerikanske økonomien og varsler om høye temperaturer fremover.

Les også: Oljeprisen snur etter fall

Dagens Næringsliv skriver tirsdag at en av Tysklands fremste energieksperter, professor Claudia Kemfert, spår oljeprisen i 200 dollar i 2020.

Kemfert skremmer nå tyskerne med sitt estimat om en dobling av oljeprisen. I løpet av de neste fem årene tror Kemfert oljeprisen vil øke til 150 dollar fatet, mens hun i år tror prisen vil ende et sted mellom 80 og 90 dollar fatet.

- Det er stadig økende etterspørsel og knapphet på olje som vil drive prisene til en topp i 2020, sier Claudia Kemfert til DN.

Et fat nordsjøolje for levering i februar ble handlet til 95,73 dollar fatet da Oslo Børs avsluttet handelen tirsdag.

StatoilHydro endte opp 2,84 prosent til 166,50 kroner. Følg aksjekursen her.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte opp 2,16 prosent til 477,84 poeng. Det ble omsatt aksjer og grunnfondsbevis for til sammen 12,9 milliarder kroner.Følg hovedindeksen her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.