To av tre økonomer venter at Federal Reserves rentekomité setter opp renten innen årsslutt. Ellers er det få store endringer i renter- og valutamarkedet mandag, sammenlignet med fredag.

En undersøkelse gjennomført av Financial Times viser at 65 prosent av 46 økonomer i ledende banker i USA, Europa og Asia venter en renteheving innen slutten av året.

Synet er i en sterk kontrakt til markedets forventninger, der en renteheving prises inn først neste år. En rekke representanter for den amerikanske sentralbanken har dessuten advart mot en forhastet tilstramming av pengepolitikken.

Flere av økonomene tror også det kan være en tabbe å sette opp renten nå.

«Fed risikerer alltid å gjøre en feil uansett hva de gjør eller ikke gjør. Men risikoen er ikke symmetrisk. Hvis man setter opp renten for tidlig, vil det være vanskeligere å komme tilbake på riktig kurs», sier økonom Scott Brown i Raymond James til Financial Times.

Kinesisk vekst

Kinesisk økonomi vokste med 6,9 prosent fra tredje kvartal i fjor til tredje kvartal i år, ifølge de offisielle dataene som kom i natt.

Noen tviler imidlertid på at tallene reflekterer virkelighet. Handelsbanken Capital Markets skriver i morgenrapporten sin at de lenge hatt en mistanke om at kinesiske data er en smule glattet, enten veksten er høy eller lav.

«Uansett er det tydelig at det er tjenestesektoren som nå gir veksten. Dette er et positivt tegn på rebalansering, selv om firekvartalersveksten i denne sektoren kanskje ennå blåses opp av finanssektoren, som jo fikk en kraftig boost så lenge aksjemarkedet steg», heter det i morgenrapporten.

Rentemøte i ECB

Meglerhuset trekker dessuten frem Den europeiske sentralbanken (ECB) sitt rentemøte på torsdag som den viktigste hendelsen i makrobildet i Europa denne uken. Handelsbanken mener det store spørsmålet er om sentralbanken skal utvide sine obligasjonskjøp. De viser til at realøkonomien viser svakhet samtidig som inflasjonen har falt tilbake til rett under null.

Mandag kommer NAHB-boligmarkedsindeksen for oktober, som ventes uendret etter en stigning i september til 62, det høyeste nivået siden 2006.

Det kommer flere data for amerikanske boligmarkedet senere i uken.

Danske Bank skriver i morgenrapporten sin at de generelt forventer at tallene understøtter bildet av et boligmarked som fortsatt nyter godt av en fordelaktig blanding av lave renter og positiv reallønnsvekst.

Styrket krone

Kronen er mandag morgen styrket med over ett øre mot euro, til 9,1923, sammenlignet med nivået ved stengetid på Oslo Børs fredag. Mot dollar er kronen i samme tidsrom svekket med om lag ett øre, til 8,1028.

Euro er om lag uendret på 1,1345 dollar, sammenlignet med kursen på 1,1347 dollar i New York søndag kveld.

Norske statsobligasjonsrenter med 10 års løpetid sluttet ned fredag på 1,519 prosent, mot 1,522 prosent torsdag. De er i dag opp 1,6 basispunkter til 1,612 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Spetalen-salg senker farmasiaksje

Veidekke tildelt kontrakt for å bygge transport- og logistikksenter for Posten og Bring

Oljeselskaper venter ytterligere 11.000 oppsigelser på britisk sokkel

Se DNTV: Berit Svendsen snakker engelsk

Berit Svendsen snakker engelsk
Berit Svendsen snakker engelsk. Norske ledere er mindre engasjerende å høre på så fort de skifter fra norsk til engelsk.
00:24
Publisert: