Klokken ti i dag tidlig publiserte dommeren i Fifas etiske komité, tyskeren Hans-Joachim Eckert, sine konklusjoner fra den hemmelige granskningsrapporten om korrupsjon i Fifa. Han Russland og Qatar renvasket for korrupsjonsanklager , og antydet at ingen av landene vil bli fratatt VM.

Dette gjorde han etter flere uker med press fra blant annet flere visepresidenter i Fifa, et samlet Uefa og flere uavhengige organisasjoner som krever åpenhet fra Fifa.

Les DNs dokumentar: Maktpampen (krever innlogging)

Mannen som leder Fifas granskningskomité og som i 18 måneder ledet etterforskningen av korrupsjon knyttet til at Fifa ga fotball-VM til Qatar og Russland, den amerikanske advokaten Michael J. Garcia, er nå fly forbannet på Fifa og dommer Eckert.

– Dagens avgjørelse fra dommeren i den etiske komiteen inneholder en rekke faktiske mangler og feil gjengivelser av fakta og konklusjoner i granskningskomiteens rapport, meldte Michael J. Garcia i dag.

Han vurderer nå å bringe saken enda høyere opp i Fifa-systemet. Blant kritiske observatører og kilder innad i Fifa vokser nå bekymringen for om Eckert har hatt en agenda som ikke samsvarer med rapportens egentlige funn.

Juridisk krangel

Garcia begynte sin granskning av Fifa høsten 2012, etter mange år med beskyldninger om mistanker om at det hadde pågått korrupsjon forut for at Fifas eksekutivkomité ga fotball-VM i 2018 og 2022 til Russland og Qatar. Avgjørelsen falt under avstemninger i Zürich i desember 2010, men mistanker om korrupsjon kom lenge før det.

Garcia intervjuet et tresifret antall mennesker fra alle søkerland, og leverte sin 430 sider tykke rapport til Fifa i september i år.

Garcia har hele tiden krevd at rapporten blir publisert og gjort kjent for offentligheten, men er blitt motarbeidet av sentrale personer i Fifa. Dommeren i Fifas etiske komité, tyskeren Hans-Joachim Eckert, har hele tiden sagt at det vil være juridisk umulig å offentliggjøre rapporten, men i dag kom han likevel med sine egne konklusjoner fra den.

Engelsk kritikk

Eckert frikjenner Qatar og Russland for korrupsjon, og retter i stedet sitt skyts mot andre land som søkte om fotball-VM for 2018 og 2022. Han mener blant annet at England, som tapte mot Russland i kampen for å få VM i 2018, har gjort seg skyldig i flere forsøk på bestikkelser, og at England har svertet Fifas gode navn og rykte. Blant annet trekker han frem at konene til sentrale Fifa-medlemmer ble tilbudt dyre håndvesker, og at engelskmennene holdt en dyr middag for delegater fra den karibiske fotballunionen.

Det er i hovedsak britiske aviser som de siste årene har skrevet om korrupsjon i Fifa, og flere av toppsjefene i det engelske fotballforbundet, FA, har uttrykt sterk kritikk mot Fifa offentlig. I dag krever politikere i Storbritannia at Fifa publiserer Garcias rapport i sin helhet.

– Fifa har ikke noe annet valg enn å få alle kortene på bordet. Vi må få avklart om Fifa driver en dekkoperasjon for å skjule korrupsjon, sier Clive Efford, som er skyggeminister for Labour, til BBC.

Damien Collins, som sitter i parlamentet for det konservative partiet, kaller dagens lekkasjer fra Fifa for hvitvasking. Det britiske fotballforbundet, FA har allerede kritisert Fifa for å komme med uholdbare beskyldninger mot Englands VM-søknad.

Les også på DN.no:

LOs egne ansatte går ut i streik

Norsk oljeleverandør konkurs etter storsvindel

Denne bilen fikk null stjerner  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.