Onsdag morgen kom nyheten om at seks topper i den internasjonale fotballorganisasjonen Fifa er arrestert i Sveits, mistenkt for å ha mottatt bestikkelser. Alle seks er krevd utlevert til USA.

Les også: Fifa-topper arrestert

- Han danser ikke akkurat på kontoret sitt nå
Kommunikasjonssjef i FIFA, Walter De Gregorio, understreker at det ikke er noen god dag i FIFA-ledelsen.
01:45
Publisert:
 

Karen Espelund, som var generalsekretær i NFF fra 1999-2009 og har hatt en rekke verv i Uefa og Fifa har lenge vært kritisk til måten Fifa drives på og Fifa-president Sepp Blatters stadige gjenvalg.

- For en organisasjon er dette dramatisk. Det er også en dramatisk opptakt til kongressen som begynner i morgen, sier Espelund til DN. Hun understreker at hun foreløpig kun kjenner saken fra media.

I NFF har saken slått ned som en bombe. Senest igår var dagens generalsekretær Kjetil Siem ute i Aftenposten og fremholdt at Blatter ble misforstått i Norge. I en pressemelding på fotballforbundets hjemmeside skriver fotball president Yngve Hallen:

- Dette er alvorlige beskyldninger mot den internasjonale fotballens fremste tillitsvalgte. Det er viktig at politiet kommer til bunns i dette. Vi må ta alle forbehold på dette stadiet, men dersom dette er sant og det ender i domfellelse, så er det et alvorlig slag mot fotballens anseelse. Samtidig vil det da gi en mulighet til å sette de standarder som vi ønsker skal gjelde for fotballen.

Flere tiår

Karen Espelund er ikke like unnskyldende:

- Det som har skjedd tyder på at politiet har funnet grunnlag for å arrestere flere med mistanke om korrupsjon og bestikkelser over flere tiår. De har altså funnet grunnlag for å si at dette har skjedd over lengre tid, sier Espelund, som håper arrestasjonene kan bli en katalysator for endring.

- Dette er en anledning til å si at man må benytte sjansen til å sette en ny standard for vår felles organisasjon, Fifa. Denne opprydding må vi ta på alvor. Vi må gjøre det raskt. Det handler om beslutningsprosesser, det handler om åpenhet, informasjonssystemer og styringsmekanismer. Det må settes en helt ny standard for hvordan organisasjonen styres, sier hun og legger til at man må ta et felles ansvar:

- Dette er ikke bare noe som gavner Europa, men definitivt hele fotballverdenen.

Har Fifa opplevd seg som hevet over loven?

- Det har vært beskyldninger gjennom flere tiår om at ikke alt er i orden, saker blitt lagt bort, sier Espelund og minner om at Fifas egen granskingsrapport ble lagt bort uten av man fikk vite hva som sto i den.

- Nå er det sivile myndigheter og politiet som har tatt tak i sakene, sier den tidligere generalsekretæren og forteller at syv eller åtte styremedlemmer i Fifa er tatt for korrupsjon og fjernet fra Fifa.

- I så måte har dette kommet opp og bekreftet at det har vært historiske hendelser som har vært langt fra akseptable. Dette er en utfordring for organisasjonen. Det rammer også president Blatter. Han har sittet som generalsekretær siden tidlig 80-tallet og vært president fra 1998. Det er klart at han må ha et særskilt ansvar for at kontrollmekanismer og beslutningsprosesser fungere, er demokratiske og veldrevet. Dette er et kraftig skudd i baugen i så måte.

Presidentvalg

Imorgen starter Fifa-kongressen i Zurich hvor fotballpresident Yngve Hallen er en av tre norske delegater. Kjetil Siem og Bjarne Bernstsen skal representere Norge, men det er kun Hallen som skal avgi stemme i det planlagte presidentvalget.

Kan Fifa-kongressen avholde presidentvalg fredag som planlagt?

- Det er for tidlig å si. Jeg har ikke grunnlag for å tro at han selv (Blatter, red. anm.) har mottatt noen bestikkelser, men han må ansvarliggjøres i kraft av å være en systemforvalter. Hva som skjer er for tidlig å spekulere i, sier Espelund som håper at noe godt kan komme ut av det som nå skjer:

- Jeg har et inderlig håp om kongressen nå benytter sjansen til å vende og sette en ny standard. Jeg har lenge sagt at vi bør ha et skifte av president. Det har jeg sagt lenge, uavhengig av dette, sier Espelund som påpeker at Blatter for fire år siden at det var siste gang han skulle stille til valg. Likevel er han kandidat når delegatene skal stemme på fredag.

Er det mulig å utsette presidentvalget?

- Jeg tviler på at det kommer til å skje. Men jeg tipper panikken er relativt høy i Zurich nå. Kongressen blir nok gjennomført, sannsynligheten for at de foretar valg er relativt stor. Men vi vet nok mer i løpet av dagen og morgendagen.

Hallen peker på Blatter:

- Vi skal være varsomme med å trekke raske konklusjoner, men dersom dette er sant, så har det skjedd på Blatters vakt. Det er alvorlig, så gjenstår det å se hvilke konskevenser det får, sier Hallén.

Les også på DN.no:

Kraftmegler kjøper Uglands landsted

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.