Konserndirektør Tor Holba, som ledet Yaras prosjekt i Libya, varslet to ganger om mulig korrupsjon i forbindelse med investeringer i Libya. Daværende konsernsjef Thorleif Enger slo ikke alarm, skriver Dagens Næringsliv.

Dagens Yara-sjef Jørgen Ole Haslestad reagerer på at ikke forgjengeren informerte ham om korrupsjonsmistankene.

- Det siste jeg spurte Enger om da jeg overtok kontoret, var; «er det noe jeg bør vetta?». «Nei», var svaret han ga. Jeg synes det hadde vært naturlig at han hadde gitt beskjed, forteller Haslestad til DN.

Thorleif Enger sier til DN at han ikke vil kommentere saken så lenge den er under granskning.

Pengekrav
Få uker etter Haslestad overtok sjefsstolen i oktober 2008 ble han selv kontaktet av Holba, som fortalte at det hadde kommet pengekrav som indikerte at noen i Yara-systemet tidligere kunne ha betalt penger til mellommenn i arbeidet med å sikre kontrakter i Libya.

- Kravet ble formulert som at «nå er det på tide at dere oppfyller deres del av avtalen». Holba betalte ikke ut noe som helst, men det skal ha blitt antydet at det kan ha blitt betalt noe tidligere, forteller Haslestad.

Men i likhet med Enger valgte heller ikke Haslestad å varsle Økokrim eller undersøke saken. Først to år og et halvt år senere er det satt i gang granskning av pengekravet.

-Var ikke nødvendig
Fredag i forrige uke valgte Yara å informere Økokrim om mistanken etter anbefaling fra advokat Jan Fougner, som er hyret inn for å granske alle utenlandske selskaper Yara eier sammen med andre.

På spørsmål fra Dagens Næringsliv om hvorfor han ikke tok tak i dette, da han fikk vite om det i 2008, svarer Haslestad:

- Jeg snakket med Holba, konfererte med styreleder og juridisk ansvarlig hos oss, og kom frem til at det ikke var nødvendig. Det var ingenting som tydet på at dette hadde hatt noe å si for kontrakten vi fikk i Libya.

Yara eier 50 prosent av selskapet Libyan Norwegian Fertilizer Company (Lifeco), som ble etablert i februar 2009. Det nasjonale libyske oljeselskapet National Oil Corporation eier 25 prosent, mens den resterende andelen eies av Libyan Investment Authority.

Les også: Yara-ledelsen mistenker mer Libya-juks

Yara varsler Økokrim - starter gransking (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.