Da rettssaken mellom Hans Gude Gudesen og Skatt øst startet onsdag klokken ni i Oslo tingrett forrige uke, skjedde det samtidig noe i Fredrikstad.

En budbil dukket opp med et brev fra Skatteetaten. Det korte brevet inneholdt et varsel om en skatteregning på 142 millioner kroner, skriver Dagens Næringsliv.

Budbilen kom til Gudesens søster som bor i Fredrikstad. Gudesen som selv bor i utlandet har omadressert posten dit.

Restskatt fra år 2000
Mandag denne uken, mens Gudesen fortsatt sto i retten, kom så et nytt brev som bekreftet varselet: Gudesen må innen 14 dager betale 142 millioner kroner i restskatt fra år 2000.

– Man venter med å sende kravet jeg har tigget om i tolv år til det minuttet rettssaken starter. Det er for å psyke meg ut. Det er klart at det forstyrrer. Det går ut over nattesøvn, det går ut over fokus og alt mulig, sier en opprørt Gudesen til Dagens Næringsliv

Gudesen fikk en innstilling til skattevedtak mot seg av Skatteetaten i 2005, og et endelig vedtak august 2012.

Selvkritikk
Normalt må man betale skatteregningen umiddelbart ved slike vedtak, siden kan man eventuelt kreve pengene tilbake hvis man er uenig. Men Gudesen fikk ingen skatteslipp. Vedtaket ble senere innklaget av Gudesen og han tok ut stevning mot staten.

– Istedenfor for da å dele et kjempebeløp i to og gi folk rimelig tid til å betale, så sender man selve kravet, inkasso, midt i rettssaken. Begge deler er så vidt jeg kan se det et forsøk på å ta rotta på hodet mitt, legger han til.

Skatt øst og Oslo kemnerkontor har blitt forelagt Gudesens uttalelser. Kommunikasjonsdirektør Karin Røn i Skatt øst henviser til Skattedirektoratet.

Seksjonssjef John Alfred Sætre i Skattedirektoratet tar selvkritikk i saken.

–Det er tilfeldig at dette kommer samtidig som rettssaken pågår. Vi forstår at dette kan fremstå som uheldig, og vil se på våre rutiner for skatteberegning i endringssaker, skriver Sætre i en epost til Dagens Næringsliv.

Les hele saken på Ipad og i Dagens Næringsliv papirutgave torsdag.

Les også på DN.no

<b>Enger snakker ut om korrupsjonssaken</b>
Kinesisk fly gjør 10 ganger lydens hastighet
Offiserer sparket etter eksamensjuks
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.