- Bedriftene tjener bra med penger. Det er ikke der problemene fødes. Men aksjemarkedet som priser disse bedriftene klapper sammen, konstaterer aksjestrateg Morten Jensen i DnB Nor Markets overfor Dagens Næringsliv.

Meglerhusets tall viser at 34 prosent av selskapene har levert et høyere driftsoverskudd enn ventet i andre kvartal. 28 prosent har skuffet med svakere tall enn analytikerne hadde sett for seg.

Riktignok har analytikerne skrudd ned sine forventninger - både til inneværende år og neste år.

Bare én av 15 skuffet
Nedgraderingene startet i februar og mars. Det skyldes ifølge Jensen at veksten i verdensøkonomien tok en pause, og Kina viste tegn til å bremse opp. Men hverken dette eller resultatsesongen kan forklare det kraftige børsfallet i august.

- Hvis konjukturene holder, har det bygget seg opp et potensial for en stor rekyl. Men klapper det sammen kan aktiviteten falle langt ned, og da skjer det samme med bedriftenes inntjening, sier Morten Jensen til DN

Flertallet av de børsnoterte selskapene fikk en opptur etter å ha lagt frem tall. Men de som skuffet fikk svært hard medfart. Dystre fremtidsutsikter rir Oslo Børs, men er nærmest ikke-eksisterende i selskapenes rapporter. Ifølge DnB Nor Markets er Aker Solutions det eneste av 15 store selskaper som la frem en svakere guiding enn ventet. Fire la frem mer optimistiske utsikter, mens ti ble oppfattet som nøytrale.

Les også: - Kjøp, ikke selg

<b>Nye tall kan gi sjokkuke</b>

<b>- Frykten råder</b>

<b>Frykten for gresk kollaps vender tilbake</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.