Snart to år etter at New York Times først publiserte anklagene om Harvey Weinsteins årelange seksuelle trakassering og misbruk av et stort antall kvinner i Hollywood, gir journalistene bak avsløringen, Jodi Kantor og Megan Twohey, ut en ny bok om skandalen.

Boken, som har fått tittelen «She Said: Breaking the Sexual Harassment Story That Helped Ignite a Movement», avslører en rekke nye detaljer om saken som ble starten på Metoo-bevegelsen.

Ifølge flere amerikanske medier, blant annet New York Times, inneholder boken blant annet et hittil ukjent brev fra Harvey Weinsteins bror Bob, der han går ut mot filmmogulen.

– Du har brakt skam over familien og selskapet ditt gjennom din dårlige oppførsel, står det i brevet som ble sendt til Harvey Weinstein to år før avsløringene.

Hele brevet står på trykk i den nye boken. Bob Weinstein grunnla produksjonsselskapet Miramax og The Weinstein Company, og har vært med å produsere en lang rekke Hollywood-filmer.

– Reaksjonen din har vært å legge skylden på ofrene, eller å minimere den dårlige oppførselen på ulike måter. Hvis du tror ingenting er galt med oppførselen din, så si fra til konen og familien din, står det i brevet.

I boken gir han for første gang et stort intervju om skandalen. Der forteller han om hvordan han, feilaktig, trodde broren led av sexavhengighet, og at han prøvde å tvinge han til å oppsøke medisinsk hjelp.

Til slutt ga han opp å gripe inn.

– Jeg ble utslitt, sier han i boken.

Regnskapsfører var hemmelig kilde

I «She Said» står også en av de sentrale kildene bak avsløringene frem. Regnskapsføreren Irwin Reiter var en av toppene i The Weinstein Company og tok seg av økonomien til filmprodusenten i flere tiår.

Ifølge The New York Times ble han skremt av Weinsteins oppførsel overfor kvinnelige ansatte, og prøvde å varsle om det innad i selskapet uten at noe skjedde.

Han ga derfor journalistene tilgang til et hemmelig notat fra en ansatt som beskrev Weinsteins trakassering av kvinnelige ansatte og skuespillere. I tillegg varslet han journalistene om en rekke anklager mot filmprodusenten.

New York Times-journalistene Megan Twohey og Jodi Kantor, og The New Yorker-journalist Ronan Farrow, vant Pulitzerprisen for sakene deres om Harvey Weinstein.
New York Times-journalistene Megan Twohey og Jodi Kantor, og The New Yorker-journalist Ronan Farrow, vant Pulitzerprisen for sakene deres om Harvey Weinstein. (Foto: Bebeto Matthews/AP Photo)

Over 80 kvinner har kommet med anklager om seksuelle overgrep og trakassering fra Weinstein. Foreløpig er han tiltalt for å ha voldtatt en kvinne i 2013, og for et seksuelt overgrep i 2006. Han har erklært seg ikke skyldig.

I en uttalelse samme dag som de første anklagene mot han ble publisert, innrømmer han at han har skapt stor skade, og ber om unnskyldning for det.

Ville diskreditere anklager

New York Times skriver at boken handler mye om hvordan journalistene gikk frem da de jobbet med saken, og blant annet hvordan skuespilleren Gwyneth Paltrow tidlig ble en viktig kilde, som også fikk flere andre skuespillere til å stille opp.

En annen av hovedkarakterene i boken er ifølge Variety den tidligere assistenten i Miramax, Rowena Chiu. Hun forteller at hun inngikk en konfidensialitetsavtale i 1998 etter at Weinstein skal ha overfalt henne på et hotellrom. I årene som fulgte slet hun med depresjon og forsøkte å begå selvmord.

Boken retter også et kritisk blikk mot Weinsteins advokat Lisa Bloom som skal ha jobbet hardt for å unngå at anklagene mot filmprodusenten kom ut. Den beskriver hvordan hun i et notat til Weinstein foreslo å diskreditere Rowe McGowan, en av anklagerne, ved å publisere en negativ artikkel om henne.

Hun har sluttet som advokat for Weinstein, og sier at det var en «gigantisk tabbe».

Anklagene mot Weinstein kom første gang frem i lyset 5. oktober 2017 da New York Times publiserte en artikkel om at filmprodusenten i flere tiår hadde betalt anklagere for å ikke gå ut med informasjonen offentlig.

Fem dager senere publiserte magasinet The New Yorker en ny artikkel, der flere kvinner anklaget ham for voldtekt. Weinstein ble arrestert i mai 2018, men senere løslatt gjennom en kausjon på én million dollar.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.