– Vi må tilbake til 2009 og «Max Manus» for å finne et høyere første kvartal for norske filmer enn i år, sier administrerende direktør Guttorm Petterson i Film og Kino.

Så langt i år har norske filmer solgt 1,15 millioner kinobilletter, melder bransjeorganisasjonen i en pressemelding.

Det er den beste starten på kinoåret siden 2009, da over 1,3 millioner billetter ble solgt til blant annet storfilmen «Max Manus» og barnefilmsuksessen «Olsenbanden jr. – Det sorte gullet».

De tre mest sette norske storfilmene så langt i år er «Den 12. mann» (snaut 423.000 solgte billetter), «Norske Byggeklosser» (242.000) og «Utøya 22.juli» (192.000).

Beste kinoåpning på 15 år

Totalt sett er det ikke blitt solgt flere kinobilletter i løpet av første kvartal siden 2003, ifølge Film og Kino. Den gang ble det solgt snaut 3,7 millioner kinobilletter.

I år ligger det antallet på nær 3,5 millioner billetter i løpet av årets tre første måneder.

Besøket lover også en bedring fra fjoråret, som ble et skuffende år besøksmessig etter et rekordartet 2016.

– Besøket er 3,9 prosent høyere enn i fjor på samme tid. Selv om 2017 ble et middels år besøksmessig, åpnet det sterkt. De fire første månedene i fjor hadde alle over én million besøkende hver, sier Petterson.

Etter en sterk åpning på fjoråret, kollapset kinobesøket utover sommeren og høsten. Mye av skylden ble lagt til mangelen på store norske kinosuksesser i andre halvår.

Noe lignende vil ikke skje i år, tror Petterson.

– I år ser det bra ut både for sommersesongen og høsten. Det gjør at vi har tro på at vi kan komme opp igjen mot 2016-nivået. Sommeren vil i stor grad reddes av store amerikanske filmer, før flere gode norske filmer melder seg utover høsten, sier han.

Han peker på filmer som «Skjelvet»– oppfølgeren til katastrofefilm og publikumsvinner «Bølgen», «Mordene i Kongo» – filmatiseringen av rettssaken mot Tjostolv Moland og Joshua French, «Månelyst i Flåklypa» og «Sonja» – biografifilmen om Sonja Henie, som potensielle norske publikumsvinnere i årets siste halvdel.

Påske over snittet

En påskesol som ikke har villet gi seg, sørget for at innledningen av kinoåret ikke ble enda sterkere. Totalt ble det solgt over 434.000 kinobilletter i løpet av påsken, som tross godværet likevel legger seg over påskesnittet på 426.000 de ti siste årene.

– Med været og alt tatt i betraktning må vi være fornøyde med det, sier Petterson.

Noe av årsaken ligger i at Norges største kinosenter, Odeon Storo i Oslo, åpnet dørene for første gang 22. mars.

Det nye kinosenteret solgte nær 28.500 billetter fra åpningsdatoen frem til andre påskedag, og sørget med det for å heve kinobesøket i Oslo med nærmere 12 prosent sammenlignet med fjorårets påskesesong.(Vilkår)