Finans Norge mener at det er viktig at tiltakene i regjeringens strategi for boligmarkedet ikke begrenser gode låntakeres mulighet til å få lån, og at bankene får beholde sin fleksibilitet til å utøve godt bankhåndverk i kredittvurderingene.

Det fremgår av en pressemelding mandag.

Når det gjelder innstramninger i bankenes utlånspraksis, var en forskriftsfesting av boliglånsretningslinjene ikke i tråd med Finans Norges primære anbefaling, men regjeringen har likevel fulgt opp flere av forslagene som ble gitt i vår høringsuttalelse, heter det.

- Det viktigste signalet fra regjeringen er at den ikke ønsker å begrense gode låntakeres mulighet til å få lån, og at bankene får beholde sin fleksibilitet til å utøve godt bankhåndverk i kredittvurderingene. Det har bankene vist at de håndterer på en god måte. Mislighold og tap på boliglån er svært lave historisk, også i nedgangstider, sier administrerende direktør Idar Kreutzer i Finans Norge i meldingen.

«Positivt»

- Det ville ikke vært fornuftig å fjerne bankenes mulighet til å utøve hensiktsmessig og godt skjønn. Når boliglånsretningslinjene nå blir midlertidig forskriftsfestet, er det viktig at regjeringen også har ivaretatt den nødvendige fleksibilitet. Ikke minst er dette viktig av hensyn til de store geografiske forskjellene i boligprisutviklingen, understreker han.

De opprinnelige forslagene fra Finanstilsynet ville vært dårlig nytt for mange unge nyutdannede mennesker med god utdannelse og høye fremtidige inntekter, skriver Finans Norge.

- Uten stor egenkapital, eller mulighet for pant i foreldres eiendom, ville disse fått større problemer med å komme seg inn på markedet. Det er positivt at regjeringen ikke har fulgt opp disse forslagene, sier Kreutzer.

-Det er positivt at regjeringen iverksetter tiltak som gjør det enklere, raskere og billigere å bygge bolig. Det er det viktigste tiltaket for å få bedre balanse i boligmarkedet. Det må bygges mer og rimeligere, sier administrerende direktør Idar Kreutzer i Finans Norge i meldingen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Sjekk lånerenten der du bor

- Betyr svært mye i en krevende tid

Se DNTV: Vi har ikke nådd bunnen ennå

- Vi har ikke nådd bunnen ennå
Ingen lyspunkter i sikte før 2018, spår sjefen for Norsk Industri.
01:54
Publisert: