Finansminister Siv Jensen har varslet at flere departementer samarbeider om et bredere sett tiltak for å bidra til en mer stabil situasjon i boligmarkedet. Regjeringen vil presentere enn samlet pakke med tiltak i  slutten av denne uken eller tidlig i neste uke.

Slik er tiltakene som skal bremse boliglånsveksten

Subsidiér boliger til unge
Det er ventet at det kommer flere tiltak på tilbudssiden. Hvis Jensen vil lytte til folkedypet, så er det mer sosial boligbygging og subsidiering av unge boligkjøpere i byene folk flest tror vil stagge boligprisveksten. På vegne av DNB har Ipsos MMI spurt i underkant av 2000 nordmenn om hvilke tiltak de tror vil være mest effektive.

 

Fire av ti må få hjelp av foreldrene
- Folk flest er opptatt av at inngangsbilletten til boligmarkedet er dyr, særlig for unge. Aldri før har så mange fått hjelp av foreldre til å kjøpe bolig. Vi vet at 4 av 10 boligkjøpere under 40 år får økonomisk hjelp av familien. Derfor er forventningen høye til Regjeringens tiltakspakke overfor boligmarkedet, som er rett rundt hjørnet, sier administrerende direktør Terje Halvorsen i DNB Eiendom.

Halvorsen sier myndighetene må tilrettelegge for mer boligbygging snarest.

- Vi vet at Regjeringen arbeider med en omfattende plan med forslag til enklere regler for plan- og byggesaker. Dette vil være er meget godt tiltak, særlig kombinert med at flere områder blir regulert til boligbygging.  Det bygges for lite, det må myndighetene gjøre noe med skal man få bukt med boligprisutviklingen, spesielt i de store byene, sier han.

Fornuftig å subsidiere
Sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk analyse synes det er fornuftig å innføre mer sosial boligbygging i byene av tre årsaker:

  •   Markedet klarer ikke å bygge nok boliger i byene
  •   Boligmarkedet er i ferd med å bli usosialt
  •   For lav boligbygging fører til høy prisvekst som ikke er gunstig for gjeldsveksten.

- Jeg synes det er på tide å tenke i de baner igjen, etter at boligpolitikk har vært fraværende i mange tiår, sier Bjørnstad.

 

Syv av ti boliger over takst
Iforrige uke la SSB frem boligprisprognoser som viser at prisene vil fortsette å stige de neste fire årene.

Spår sterkere boligprisoppgang neste fire år  

- Syv av ti boliger i Oslo går nå ti prosent over takst. Den akselererende urbaniseringstakten, spesielt inn mot Oslo, men også de andre store byene, så vil det bli bygget altfor lite boliger de neste årene. Det er særlig behov for flere små leiligheter i de store byene, sier Terje Halvorsen.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.