Økonomien i Finland har vært nede i en lang og dyp bølgedal. Finland har vært i resesjon i bortimot tre år og har blitt kalt «Europas syke mann». Lav vekst i EU og handelskrig med Russland er to av årsakene til de økonomiske problemene.

I mars la den tidligere svenske finansministeren Anders Borg sammen med direktør Juhana Vartiainen for det statlige økonomiske forskningsinstituttet i Finland frem en rapport til regjeringen der konklusjonen i korte trekk var at finnene jobber for lite og har for høye lønninger.

Rapporten er tydeligvis blitt lest, for nå kommer den borgerlige finske regjeringen med en krisepakke som inneholder tiltak som vil svi for mange. Det som nok vil skape mest bråk er et solid kutt i ferien til alle offentlig ansatte.

Målet med alle tiltakene som ble vedtatt denne uken er et produktivitetshopp på fem prosent, skriver svenske.yle.fi.

Seks «nøkkeltiltak»

I krisepakken inngår det ifølge Yle seks tiltak for å få opp Finlands konkurransekraft.

  • 13. dag jul og Kristi Himmelfartsdag blir fridager uten lønn. Tiltaket forkorter ikke antall timer finnene jobber i løpet av et år
  • Det innføres én karensdag, det vil si ingen lønn første dag man er syk. Dag 2-9 får man utbetalt 80 prosent av lønnen. Inntil nå har Finland hatt full lønn under sykdom som i Norge
  • Overtidstilleggene i offentlig sektor halveres
  • Tillegget for å arbeide på søndager synker fra 100 til 75 prosent
  • Ferien for offentlig ansatte kuttes fra 38 til 30 dager, noe som ifølge regjeringen vil spare Finland for 640 millioner euro
  • Private arbeidsgiveres sosiale avgifter kuttes med 1,72 prosentenheter

Statsminister Juha Sipilä er ifølge Yle forberedt på ramaskrik, men sier tiltakene er nødvendige for å nå regjeringens mål om å redusere statsgjelden og øke sysselsettingen i Finland.

- Det blir smertefullt, sier Sipilä ifølge Yle.

Finlands finansminister Alexander Stubb sier til den svenskspråklige avisen hbl.fi at hvis regjerningens mål for økt konkurransekraft og produktivitet blir nådd, så har regjeringen lovet at inntektsskatten vil bli kuttet med en milliard euro.

– Jeg tror de fleste vet hvordan tilstanden er og hvorfor vi kommer med denne tiltakspakken. Vi har en sysselsetting som er for lav og en arbeidsledighet som er for høy, sier Stubb til avisen.

Den første leserkommentaren under artikkelen til Finska Yle illustrerer kanskje hva mange i Finland føler om de nye tiltakene.

- Norway here i come ! Takk for utdannelsen samt arbeidserfaringen. 17 år som sykepleier innen ambulansetjenesten vil sikkert bli verdsatt i Norge!
 

Les også: - Den største utfordringen er den økonomiske situasjone


Finland ber om forklaring på sanksjonsliste

Ratingbyrå skeptisk til Finland  

  

 

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.