Siste kapittel er trolig skrevet i historien om verdens mest kjente piratskip, «Thunder». Spanske myndigheter har gitt tre selskaper og åtte enkeltpersoner til sammen 8,2 millioner euro i bøter.

Julen 2014 ble «Thunder» jaget ut av Antarktis av miljøorganisasjonen Sea Shepherd. Det var begynnelsen på historiens lengste skipsjakt.

– Det er flott at det er delt ut bøter, men jeg skulle ønske at det ble en straffesak mot eieren, sier den svensk «Sea Shepherd»-kapteinen Peter Hammarstedt, som ledet skipsjakten.

Les DNs dokumentar: Jakten på «Mr. Big» magasinetPlus

I april 2015 sank «Thunder» på uforklarlig vis i Guineabukten. Kapteinen og to offiserer ble senere dømt for å ha senket skipet. I retten nektet de tre å fortelle hvem som eide den Interpol-etterlyste tråleren.

Spansk forretningsdynasti

I nesten ti år jaktet myndigheter i en rekke land på «Thunders» hemmelige eier, som ble omtalt som «Mr. Big». I fjor vinter avdekket DN at mannen som kontrollerte «Thunder», var rederen Florindo González Corral fra den spanske provinsen Galicia. I hjembyen O Carballiño fremsto González-familien som et høyt respektert forretningsdynasti.

Florindo González Corral avviste å ha noe eierskap til «Thunder», men spanske myndigheter er ikke i tvil.
Florindo González Corral avviste å ha noe eierskap til «Thunder», men spanske myndigheter er ikke i tvil. (Foto: Privat via Twitter)

Da DN møtte Florindo González Corral i hans hjem, benektet han eierskap til skipet.

– Jeg har ikke noe med «Thunder» å gjøre. Jeg har ingen forbindelse til det skipet. Jeg vet at det var en gammel, norsk båt som kom til Spania med papirer fra Panama, så seilte den til Mauritius. Det var noen asiater som kjøpte den, fortalte han da.

Oppkalt etter Depp-figur

I kjølvannet av jakten på «Thunder» og en hemmelig Interpol-aksjon for å stanse skipets herjinger, slo spanske fiskerimyndigheter til mot González-familiens private boliger og kontorer i Galicia. Operasjonen ble kalt «Sparrow 2», oppkalt etter Johnny Depps rollefigur «Jack Sparrow».

– Vi fant dokumenter som knyttet ham til skipet. Det er ingen tvil om at det var Florindo González Corral som eide «Thunder», fortalte assisterende direktør Héctor Villa González i kontrollavdelingen i det spanske departementet for landbruk, mat og miljø til DN i fjor.

Nå har myndighetene konkludert.

I en pressemelding fremgår det at tre spanske selskaper eid av González-familien, er ilagt til sammen 3,6 millioner euro i bøter. I tillegg har åtte personer, som ifølge myndighetene har tilknytning til virksomheten, fått til sammen 4,66 millioner euro i bøter. Personene er ikke navngitt. I tillegg er både selskaper og personer ilagt forbud mot å drive kommersielt fiske i inntil 12 år, og de er fratatt retten til å motta offentlig støtte og subsidier i samme periode.

– Når man tenker på hvor mye eieren skal ha tjent på «Thunder» – mer enn 60 millioner dollar – er summene likevel små. Inntil ulovlig fiske blir sett på som alvorlig kriminalitet, vil gevinsten alltid være større enn risikoen. Jeg skulle helst sett eieren av «Thunder» i fengsel, sier Hammarstedt.

Mysteriet «Tchaw»

Et av selskapene som er bøtelagt, hadde kontor ved havnen i Vigo. Et steinkast unna kontoret lå piratskipet «Tchaw», som også var svartelistet etter ulovlig fiske i Antarktis. Myndighetene i den spanske havnebyen hadde lett etter eieren siden 2010, uvitende om at rederiets kontorer lå like i nærheten. Nå er mysteriet løst. González Corral-familien er bøtelagt for å ha kontrollert også dette skipet.

Piratskipet «Tchaw» har ligget åtte år i havnen i Vigo i Spania. Nå mener spanske myndigheter at skipet var kontrollert av samme rederi som eide «Thunder».
Piratskipet «Tchaw» har ligget åtte år i havnen i Vigo i Spania. Nå mener spanske myndigheter at skipet var kontrollert av samme rederi som eide «Thunder». (Foto: Kjetil Sæter)

Etter den første operasjon mot illegalt fiske, «Sparrow 1», delte spanske myndigheter ut bøter på 16 millioner euro til personer og selskaper tilknyttet piratskipene «Kunlun», «Songhua», «Yongding» og «Tiantai». I forbindelse med «Sparrow 2» er det tidligere delt ut bøter knyttet til piratskipene «Viking» og «Seabull 22» på fem millioner euro. «Viking» ble tatt i arrest av indonesiske myndigheter vinteren 2016. På ordre av den indonesiske fiskeriministeren, Susi Pudjiastuti, ble «Viking» sprengt og senket.

Fersk pirat

Etter aksjoner mot de mange skipene som hadde fisket ulovlig i Antarktis, håpet myndighetene at de hadde bekjempet piratfisket i Sørishavet. Nå har fiskeriminister Pudjiastuti fått en ny pirat i fanget. I forrige uke ble det svartelistede og Interpol-etterlyste fartøyet «STS-50» med mannskap fra Russland, Ukraina og Indonesia oppdaget utenfor Seychellene med kurs mot Singapore. Skipet hadde fisket ulovlig i Antarktis og ble anholdt av den indonesiske marinen.

Nå vurderer den indonesiske fiskeriministeren skipets skjebne. Ifølge en pressemelding kan den meget gjerne ende på samme måte som «Viking».

Onsdag skal fiskeriminister Per Sandberg diskutere fiskerikriminalitet med Susi Pudjiastuti i Indonesias hovedstad Jakarta.

Florindo González Corral har ikke besvart DNs henvendelse i denne saken.(Vilkår)

Jakten på fiskepiratene
Den norskbygde tråleren «Thunder» er etterlyst av Interpol, mistenkt for svindel og tyvfiske. Nå jages den fra hav til hav.
01:37
Publisert: