Finanskrisen la ifjor kraftig press på norske og utenlandske meglerhus.

Fra å gå fra tidenes beste år i 2007, halverte Oslo Børs seg i 2008. Meglerhusenes kunder tapte enorme summer, og handelen på Oslo Børs stupte. Kurtasjeinntektene fikk seg et kraftig skudd for baugen

Nå er vinden definitivt snudd. Oslo Børs har kommet seg kraftig opp igjen, og volumene har også hentet seg inn. Det har blant annet ført til at meglerhusene nå rekrutterer i stor stil igjen.

En uformell gjennomgang DN.no har gjennomført viser at størsteparten av meglerhusene nå rekrutterer ansatte til stillinger innenfor de fleste områdene innen finans. Corporate finance, aksjemegling, obligasjonsmegling og skipsmegling er blant områdene man kan få jobb innenfor.

Les også:
De 10 største jobbintervju-tabbene

Vi vet hvem vi vil ha
Meglersjef Jørn Kjørsvik i Handelsbanken Capital Markets er svært kresen når han skal velge de rette kanditatene.

- Vi er et stabilt og riktig bemannet team i Handelsbanken Capital Markets, og har nå svært få ledige stillinger i megler- og analyseavdelingen. Vi vet stort sett hvem vi vil ha inn som positive bidragsytere til rett kultur, resultater og som dessuten har dokumentert at de kan løse oppgavene vi setter dem til, sier han til DN.no.

- Vi lyser ut svært få stillinger i Markets, men går heller direkte på kandidater vi har kjennskap til. Jeg vet godt hvem jeg trenger å ha med for å forsterke laget, legger han til.

Han peker på at man i 2006 og 2007 var mindre kritiske til hvem man ga sjansen, på grunn av den store oppdragsmendgen.

- Er det vanskeligere å finne kandidater nå enn for et år siden?

- Nå er bransjen mer selektiv, og det har blitt større tilgang på flinke folk, sier han.

Bør ha referanser
Samtidig merker han at Handelsbanken Capital Markets har blitt en svært attraktiv arbeidsgiver.

- Hva skal man gjøre for å jobb hos dere?

- Det hjelper å ha referanser internt som går god for deg. Interne anbefalinger teller mye i ansettelsesprosesser hos oss. Vi er svært grundige og profesjonelle i ansettelsesprosesser, og det er mange involvert i rekrutteringsprosessen for å kvalitetessikre ansettelsen. Vår bransje er mer enn mange andre en utpreget "people's business", og den viktigste ressursen vi har vi har er de ansatte, sier han.

Håp for de nye
Men mange steder tar også inn helt nyutdannede. Mange av meglerhusene, som Pareto Securities, First Securities og DnB Nor markets har egne traineeprogrammer for å lære opp nyutdannede i faget.

- Vi har ansatt folk under hele finanskrisen. Nå bygger vi opp enda mer i Oslo, i distriktene og i utlandet, sier HR-sjef Bjørn Porsbøll i DnB Nor til DN.no.

Karakterer er viktig
Selskapet har blant annet et juniormeglerprogram, som det har hatt i fire år.

- Her ansetter vi spesielt unge og nyutdannede. Vi er veldig opptatt av å utvikle nyutdannede og lære de opp til å bli spesialister. De går gjennom et strukturert program, med både teoretisk og praktisk opplæring.

Kandidatene må ha utdannelse på masternivår, med enten økonomisk eller teknisk bakgrunn.

- Og kvinner er veldig velkomne, sier han.

- Hvor stor rolle spiller karakterer?

- Det spiller veldig mye inn. Vi har et godt merkenavn, vi har mange bra kandidater og kan velge blant de beste. Kandidatene har svært gode resultater og gode personlige egenskaper, sier han.

Satser på de unge
- Hva med de mer erfarne?

- Vi er alltid opptatt av å ha kontakt med erfarne arbeidstagere som er interessert i å jobbe for oss. Men vi tar i utgangspunktet sikte på å utvikle våre egne, det ser jeg at vi har lykkes med, sier han.

Han tror at kampen om de beste hodene kommer til å tilspisse seg nå som markedene har tatt seg opp.

- Konkurransen om kandidatene vil nok øke, men samtidig føler vi at vi er attraktive blant annet ved at vi viser langsiktighet når vi ansetter også under finanskrisen. I tillegg har vi en fordel av å være den klart største aktøren med en bred kompetansebase og stor variasjon i arbeidsoppgaver og utviklingsmuligheter, sier han.

Alltid plass til de beste
Skipsmeglerforetaket Lorentzen & Stemoco har også muligheter for unge som kommer rett fra skolebenken, og mer erfarne.

Selskapet har to stillinger ute nå (se listen under), men har alltid døren på gløtt for personer som passer til jobben.

- Lorentzen og Stemoco vil alltid ha plass for de beste og mest ambisiøse personer i bransjen. De vil få plass i et ungt, kreativt og fremoverlent team. Lorentzen & Stemoco har ambisjoner og bygger for morgendagen, skriver Hans Fredrik Christensen i Lorentzen & Stemoco i en e-post til DN.no.Les også:
Jobbintervjuets farligste spørsmål
Slik blir du headhuntet
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.