Først forsvant forvalterne. Nå forsvinner også flere tunge investorer fra Øystein Stray Spetalens hedgefond Saligia, skriver Dagens Næringsliv. Det er kunder hos Formuesforvaltning som er i ferd med å trekke ut pengene av fondet.

Fasit etter det første året for hedgefondsatsingen er negativ avkastning, mens Oslo Børs har steget nesten 50 prosent.

Fondet, som har gamblet på kursfall mens aksjemarkedet har gått til himmels, kan miste en tredjedel av forvaltningskapitalen på rundt én milliard kroner.

- Jeg har ikke noe med driften å gjøre
Hvilke konsekvenser dette får for fondet er uvisst. Spetalen hadde ved årsskiftet, via sitt Ferncliff-system, investert 330 millioner kroner. Fondet vil heretter ha mer karakter av et privat Spetalen-fond.

- Dette må du snakke med de som er operative om. Jeg har ikke noe med driften å gjøre, og sitter heller ikke i styret, sier Øystein Stray Spetalen til DN.

Investeringsdirektør Martin Mølsæter i Ferncliff Asset Management ønsker ikke å kommentere saken.

Short-smell
Fondet satset ved starten av året på at aksjemarkedet skulle falle. Ved å shorte aksjer, det vil si låne aksjer som deretter selges og kjøpe disse tilbake etter at kursen har falt, kan fondet tjene penger på kursfall.

Øystein Stray Spetalen er kjent i aksjemarkedet for å ha tjent gode penger på shorthandel opp gjennom årene. Denne strategien var vellykket helt til markedet snudde i mars. Siden har det vært en nærmest sammenhengende oppgangsperiode på Oslo Børs.

Hedgefondets navn, Saligia, er et akronym der hver bokstav er forbokstaven i det latinske navnet på hver av de syv dødssyndene.

Spetalen: Takker Stoltenberg for å ta "drittjobben" (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.