Brussel: For en uke siden så flyktningekrisen ut til å lette. Folk over hele Europa demonstrerte og ønsket nyankomne fra krigsherjede Syria velkommen. Politikere pustet lettet ut da tyske ledere sa landet kunne motta en halv million migranter i året, og de var hjertelig velkomne. Det ville lette presset andre steder.

Så kom reaksjonen i Tyskland. Forbundskansler Angela Merkels politiske allierte – første og fremst lederne i søsterpartiet CSU i Bayern – fremholdt at hun sendte «helt gale signaler». Det ble ikke bedre da anslagene for migranter til Tyskland i år ble oppjustert fra 800.000 til en million. Forbundskansler Merkel understreket at hun ventet solidaritet fra andre EU-land.

Søndag kom så beskjeden om at Tyskland innfører grensekontroll. Det var trolig et grep for å legge press på andre land for å godta en mer solidarisk fordeling før justisministermøtet mandag.

I stedet kom en kjedereaksjon, der fem andre land innførte tilsvarende kontroll. Flere kan følge, blant dem Norge, ifølge justisminister Anders Anundsen.

Det kan skape problemer for tusener av flyktninger som oppholder seg i land der de ikke ønsker å være og for landene der de har strandet uten å komme videre.Å stenge grensene gir også store ekstra kostnader for landene som har bygget ned og sparte penger som tidligere ble brukt på slik kontroll.

Mens Europa ikke kan bli enige om hva man skal gjøre med flyktningene som alt er kommet, er det langt bredere enighet om å gjøre hva man kan for at det ikke skal komme fler.

Grensekontrollen, skal styrkes, det skal settes inn krigsskip mot menneskesmuglere, det skal bygges EU-finansierte «registreringssenttre» i Italia og Hellas – og man ønsker seg en liste over «sikre» land, der folk hurtig kan returneres.

Men heller ikke dette arbeidet vil skyte fart, så lenge man mangler en samlet strategi.

Jean Asselborn fra Luxembourg, landet som holder det rullerende lederskapet i EU dette halvåret forsøkte å gi det en optimistisk vri på pressekonferanse etter møtet.

– Det er en enighet i prinsippet som er støttet av en stor majoritet av land, og vi kan bygge videre på det sa Asselborn.

Hvordan dette skal skje var mandag kveld i beste fall uklart.

Kjetil Wiedswang er kommentator i Dagens Næringsliv.

Les også på DN.no:

Noma stenger

Norwegian pekes ut som flyversting i Sverige

DNtv: Slik velger du riktige sko

Slik velger du riktige sko
Hvilke sko skal man kjøpe?
02:49
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.