Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Noma stenger

Tekst
Noma har tidligere meldt at de stenger dørene i København nyttårsaften 2016 og åpner i ny form i løpet av 2017 som både gård og restaurant Foto: Lars Petter Pettersen

Noma har tidligere meldt at de stenger dørene i København nyttårsaften 2016 og åpner i ny form i løpet av 2017 som både gård og restaurant Foto: Lars Petter Pettersen

Noma reåpner som en urban gård og restaurant i Københavns bydel Christiania i løpet av 2017.

Det sier medeier og kjøkkensjef René Redzepi til New York Times.

Ifølge Redzepi skal restauranten gjenåpne med et helt nytt konsept, som blant annet innebærer nye lokaler.

- Vi skal flytte og åpne en ny restaurant og vår egen gård her i København, vi skal ikke lukke dørene eller sovne, sier Nomas PR-ansvarlig Arve Krognes på telefon fra København i kveld.

- Dette har vi planlagt i en del år nå, og det er en naturlig utvikling for oss. Vi vil være så selvforsynt som mulig og drive så bærekraftig som mulig samtidig som vi vil tenke på det å drive restaurant på en helt ny måte. Og mest sannsynlig må vi ha egne folk som utelukkende jobber med gården.

Hva de kommer til å dyrke vet ikke Krognes enda. Men han ser ikke bort i fra at det muligens kan komme vekster fra andre deler av verden i tillegg til de nordiske.

- I vårt nye konsept kommer vi i tillegg til å fokusere på sesonger. Om vinteren når havet er kaldt, blir det utelukkende en fisk og skalldyrmeny, mens sommeren blir vegetarisk og vinteren preget av vilt, legger Krognes til.

Nederlaget. Noma er ofte blitt omtalt som verdens mest innovative restaurant. Men etter at Noma falt fra første plass til tredje plass på Pellegrinos liste over de hundre beste restaurantene i verden uttalte René Redzepi at det var på tide å tenke nytt.
Noma har hatt førsteplassen fire ganger og mistet topplasseringen en gang tidligere.

Noma mistet topplasseringen - er ikke lenger verdens beste restaurant

I sommer ble det kjent at Noma på nyåret fortsetter suksessen med å flytte restauranten. Slik som de gjorde tidligere i år da de flyttet til Hotel Mandarin Oriental i Tokyo. Til neste år er Sydney destinasjonen. 

Noma trekker sørover

 

Fra nyttårsaften 2016 er det slutt på Nomas legendariske og billedlige retter Foto:

Fra nyttårsaften 2016 er det slutt på Nomas legendariske og billedlige retter Foto:

 

Trang fødsel. Restauranten Noma så dagens lys en kjølig dag i november for 12 år siden. Beliggende i et 300 år gammelt pakkhus på en bryggekant i København, minner den lite om en restaurant i verdensklasse.

Beskjeden, upolert, rustikk og rent nordisk. Innredet med danske trestoler, lammeskinn og historiske murvegger. Der, i et lokale kjemisk fritt for hvite duker og stive kelnere, startet matentreprenøren Claus Meyer, iverksetteren Kristian Byrge og kokken Mads Refslund en restaurant verden ikke hadde sett maken til.

Med på laget hadde de den begavede unge kokken René Redzepi, som frem til da hadde reist verden rundt på jakt etter kulinarisk sannhet og identitet. Selv på legendariske restauranter som elBulli utenfor Barcelona og The French Laundry i San Fransisco fant ikke Redzepi svaret. Vel hjemme i Københavns gater oppdaget han at det han hadde lett etter, befant seg rundt ham.

Ingen tredje stjerne til «verdens beste restaurant»


Mosemat. Eierne av lokalene hadde ett krav da de skrev under leiekontrakten med de unge kokkene: De skulle starte en restaurant med utgangspunkt i det da noe udefinerte nordatlantiske kjøkken.

På en matekspedisjon til Færøyene, Island og Grønland fikk de føle på utfordringen.
Oppdagelsene de tok med seg hjem har ført til at gourmeter og feinschmeckere fra alle verdenshjørner valfarter til Noma for smaken av majroe-nepe og hesteskjell fra Færøyene, mose og yoghurtlignende skyr fra Island, samt moskusokse og isvannsreker fra Grønland.

En ny æra i den gastronomiske verden ble skapt, og trenden som har kommet i kjølvannet av den danske suksessrestauranten har fått ringvirkninger i hele den nordiske matbransjen. Lokale råvarer ble tatt inn i varmen igjen. Matkulturer som holdt på å bli glemt har sakte, men sikkert fått selvtilliten tilbake.
René Redzepi har innrømmet flere ganger at den kompromissløse veien Noma har gått har skapt både bekymringer og begrensninger.

Nå kan du kjøpe en bit av Noma

 

Les mer om mat og vin på Smak.no

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her


 

Les også :Valg 2015 Direkte

Kraftig borgerlig fall, ifølge forhåndsstemmene

- Mange er i overkant pessimistiske

 

Se også: (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Solberg om skjebnevalget i Bergen og Oslo: