Spenningen i finansmarkedene verden over har økt markert etter en rekke hendelser det siste døgnet.

- Nedskytingen av det malaysiske flyet over Ukraina og den israelske bakkeinvasjonen på Gaza har bidratt til at risikoviljen i markedet har avtatt. Aksjemarkedene falt i går, og S&P500 hadde den største nedgangen på en dag siden april. Også asiatiske børser åpner ned. Amerikanske statsrenter har falt ettersom investorene jakter sikre plasseringer, skriver analytiker Magne Østnor i morgenrapporten fra DNB Markets fredag.

LES OGSÅ: Aksjefall og gullpris-hopp etter flystyrten

Nedgangen i risikoviljen ga seg umiddelbart utslag på børsene:

  • I USA falt tungvektsindeksen Dow Jones 1,2 prosent, mens den brede S&P 500 endte ned1,2 prosent
  • I Tokyo endte Nikkei ned en prosent, mens Hang Seng-indeksen falt 0,6 prosent 
  • I Europa åpner alle de store børsene i rødt. I Frankfurt faller Dax-indeksen 0,7 prosent, mens Paris er ned 0,3 prosent
  • Oslo Børs starter også i negativt terreng. Hovedindeksen faller rundt 0,6 prosent en halvtime inn i handelen.

- Det har vært en enorm eskalering av geopolitisk risiko, sier strateg Douglas Gordon i Russell Investment Group til Bloomberg News.

Ifølge TDN Finans ble nedturen på de amerikanske børsene forsterket da amerikanske myndigheter sa at Malaysia Airlines-flyet som styrtet i Øst-Ukraina torsdag kveld ble skutt ned av en bakke til luft-missil.

- Markedssentimentet tynges ettersom den generelle enigheten virker å være at flyet ble skutt ned. Både separatistene og den ukrainske regjeringen anklager hverandre, sier analytiker Gary Yau i Crédit Agricole til Financial Times.

Følg utviklingen i verdens finansmarkeder i DN Børs & marked

Her hjemme rettes oppmerksomheten også mot kvartalstallene fra børstungvekteren Yara.

Gjødselsprodusenten har fredag morgen rapportert et litt sterkere resultat enn ventet. I tillegg kunngjorde selskapet en utvidelse av NPK-kapasiteten i Uusikaupunki i Finland med 250.000 årstonn, samt at de planlegger å bekrefte en ytterligere ekspansjon i Porsgrunn innen utgangen av 2014.

Yara fikk et resultat før skatt på 3.095 millioner kroner i andre kvartal 2014, sammenlignet med 2.525 millioner kroner i samme periode året før. Det var på forhånd ventet et resultat før skatt på 2.971 millioner kroner, ifølge estimater innhentet av SME Direkt for TDN Finans.

 

Yara-aksjen faller 2,8 prosent til 285,80 kroner.

Oppdrettsselskapet Cermaq faller kraftig etter at det la frem svært skuffende tall før børsåpning fredag.

Nordea-analytikerne Kolbjørn Giskeødegård og Line Tønnessen ventet før børsåpning at Cermaq-aksjen faller 5-7 prosent fra åpningen fredag etter en skuffende kvartalsrapport, ifølge Intrafish.

«Sammenlignet med konkurrenten som rapporterte tall tidligere (Marine Harvest, red. anm.), kommer Cermaq med marginer som er seks kroner pr kilo lavere. Også i Norge ventes de å ligge under konkurrentene, grunnet en lav kontraktsandel, og dermed full eksponering mot de lavere spotprisene», skriver Nordea, ifølge Intrafish.

Nordea Markets skriver at de svake resultatene i Chile både skyldes høye kostnader, men også markedsutfordringer grunnet høy slakting.

Cermaq-aksjen er ned 5,7 prsoent til 82,75 kroner. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Følg utviklingen i verdens finansmarkeder i DN Børs & marked