Bernander (53) har ledet Flytoget i åtte år. Hun forsikrer at det ikke er uoverensstemmelser med styre eller eier som ligger bak avgangen.

- Overhodet ikke. Det ligger ikke noe krutt i dette. Jeg mener ledere ikke bør sitte mer enn åtte år. Men ønsket om  nye utfordringer har vokst frem - gjerne som operativ leder et annet sted. I min alder er sjansen nå, sier hun.

Bernander Silseth har ingen ny jobb klar.

- Jeg har styreverv i Norsk Tipping og Handelsbanken Norge, kunne kanskje satset på styrer.  Men jeg har spor jeg følger, regner med konkretiseringer i løpet av noen måneder, sier hun.

 Styreleder Wenche Kjølås i Flytoget bekrefter at ingen konflikter ligger bak avgangen.

- Absolutt ikke. Alt går bra i Flytoget. Jeg ble orientert torsdag om at Bernander Silseth ønsker nye utfordringer. Hun blir til vi har funnet etterfølgeren, det er ingen ekstra ytelser utover løpende lønn, sier Kjølås.

Trenger kvinner

Bernander Silseth har sterke oppfatninger om at bedrifter trenger og bør øke kvinneandelen i ledelse.

- Ansettes bare menn på 50 pluss, blir gruppen for lik. Du får ikke den fremdrift du trenger. Det blir en helt annen drive og kreativitet med kvinner i et lederteam, sier hun.

Hun berømmer næringsministeren for å ha gitt nye og sterkere beskjeder om leting etter kvinnelige ledere i selskapene staten har innflytelse over.

Bernander Silseth var selv kraftig for loven om kvinnekvotering i bedriftsstyrene i større selskaper. Kvotering i ledergrupper er hun mer nølende til. Det er  bedriftene selv som må se sin besøkelsestid:

- Nå dominerer kvinnene i flere typer akademisk utdannelse, jeg har hørt 70 prosent  blant studenter som kan bli advokater. Talentene må brukes, de som ikke satser på kvinnelige ledere har ikke fremtiden for seg, sier hun.

- Lengre beslutningsveier

- Du har vært leder i både private og statseide selskaper. Ser du noen forskjell?

- Noen beslutningsveier har kanskje vært litt lengre. Men Flytoget har hatt en profesjonell, ryddig og forutsigbar eier i Næringsdepartementet. Vi har også levert rekordhøy kundetilfredshet og stadig bedre økonomiske resultater, svarer Linda Bernander Silseth.

- Det er heller ikke kommende konkurranseutsettelse i jernbane som ligger bak ønsket om ny jobb?

- Nei, omorganiseringen av hele sektoren er kanskje like viktig som konkurransen. Det blir et nytt klima med mye mer vekt på kundene, sier Linda Bernander Silseth.

Saken fortsetter under:

Tenker ikke kjønn

Flytoget har nå 50 prosent kvinneandel i ledergruppen og 44 prosent totalt blant ande ansatte. Bernander Silseth ønsker seg lik foreldrepermisjon for kjønnene og betydelig tilrettelegging for småbarnsforeldre for å støtte kvinner i en sårbar periode slik at de sikter mot lederjobb. 

Styreleder Kjølås tenker ikke spesielt på kjønn i letingen etter Bernander Silseths etterfølger.

- Vi skal ha den beste, sier hun.

Følg markedet på DN Investor

Les også:

- Det blir et stort byks

- Fremveksten av disse selskapene er en trussel for reiselivaktører  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv: Selger blåbærteknologi for over en halv millard til tyske kjøpere
For 15 år siden starte Sjur Svaboe selskapet Medpalett.
Torsdag ble blåbær-selskapet solgt for en halv milliard kroner.
01:53
Publisert: