Pensjons- og fondsforvalterselskapet KLP har analysert forvaltningskostnadene for aktive fond som tilbys i det norske markedet.

- To av tre er fortsatt for dyre, sier Håvard Gulbrandsen i KLP Kapitalforvaltning.

Han mener forvaltningsselskapene stikker av med en stor del av den meravkastningen kundene burde fått. DN skriver i dag om Tom Loe (63) som etter å ha vært DNB-kunde i 55 år har sagt opp kundeforholdet og flyttet to millioner kroner ut av aksjefondet DNB Norge.

DNB-kunde fikk nok

DNB satte ned honoraret på fondet fra 1,8 prosent til 1,4 prosent etter at Finanstilsynet mente fondet i realiteten var et indeksfond, mens det tok seg betalt for å være et aktivt forvaltet fond. Første gang Finanstilsynet mente DNB tok seg for godt betalt av kundene i DNB Norge var i 2008. Siden den gang har de drøyt 100.000 kundene betalt rundt 826 millioner kroner i forvaltningshonorar til DNB, 690 millioner kroner mer enn de ville betalt i bankens indeksfond. Ifølge Finanstilsynet har honorarene i DNB Norge spist opp meravkastningen i fondet i seks av de ti siste årene.

Ekstraregning på 690 mill.

Det er nettopp dette Gulbrandsen mener er et problem. En analyse KLP har gjort over hva slags meravkastning norske fond har gitt kundene sine de siste ti årene – i forhold til hva slags risiko fondet har tatt med kundenes penger (IR), viser at kun ett av de 21 norske aksjefondene mot privatkunder har gitt kundene sine en meravkastning som er like stor som den aktive risiko fondet har tatt. Det er aksjefondet Storebrand Norge.

– Vi mener at det høyeste forvaltningshonoraret du bør være villig til å betale er 1,3 prosent for et gjennomsnittlig aktivt forvaltet fond, sier Gulbrandsen.

Dumt å betale for mye

 

Her er listen over aktivt forvaltede aksjefond fra norske leverandører som har honorarer under 1,3 prosent.

(Indeksfond er dermed ikke inkludert i listen, men har honorarer på rundt 0,2 prosent.)

(kIlde: Morningstar)

 

Les mer om fond:

Prøver igjen etter havari

Stadig flere nordmenn har null sparemidler

Foreldre dropper egne drømmer for å hjelpe barna  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.