Norges første gratisfond ble lansert av Nordnet 27. mai i år, og skulle gi nordmenn muligheten til å spare kostnadsfritt i aksjefond.

Indeksfondet, som er døpt Nordnet Superfondet Norge, følger utviklingen på de 25 mest omsatte aksjene på Oslo Børs.

Nå har det ferske fondet klatret til topps på nordmenns favorittliste:

«Av drøyt 550 fond på Nordnets fondsplattform er Superfondet, etter bare en måneds tegning, det mest populære fondet målt i antall kunder som eier fondet», skriver daglig leder Anders Skar i Nordnet i en pressemelding.

- At fondet allerede er det mest populære fondet i vårt fondsutvalg overgår alle forventninger vi hadde, mener han.

LES OGSÅ: - Den største feilen en investor kan gjøre

 

Kundestrøm

Til forskjell fra andre tilsvarende fond, som tar mellom 0,2 og 3 prosent i forvaltningshonorar, har gratisfondet ingen kjøps- og salgs- eller årlig forvaltningskostnad.

Skar har fra starten av vært tydelig på at gratisfondet er opprettet som del av en markedsføringsstrategi, og et «kalkulert tapsprosjekt».

- Vi har valgt å legge penger i et fondsprodukt fremfor å kjøpe salgsplakater og reklameplass, uttalte han til DN i mai.

Hvordan har antallet nye kunder vært etter at fondet ble lansert?

- Vi så en ganske kraftig økning i antallet nye kunder etter lansering. Antall kunderegistreringer på web økte med mellom 40-50 prosent sammenlignet med ukene før. Etter årets første kvartal dabbet antall registreringer noe av, men Superfondet har åpenbart hatt en tiltrekningskraft, sier Skar til DN.

Foreløpig er det for tidlig å fastslå hvordan gratisfondet har påvirket salget av tilleggsprodukter, men utviklingen ser lovende ut, ifølge Nordnet.

- Fondet har kun eksistert en måneds tid, men stikkprøver viser at majoriteten sitter med fondet i tillegg til andre aksjefond og enkeltaksjer. Flere av de nye kundene har flyttet over sine beholdninger fra andre aktører, forklarer Skar.

Han mener indeksfondet bør anses som en «grunnmur» og inngå som del av en større spareportefølje.

- Superfondet kan ses på som gratis brød og smør. Og så bør du legge til andre typer som globalfond, rentefond og pengemarkedsfond.

Sjekk her: Aksjefondssparingskalkulator

Ikke overrasket

Ståle Øksnes, administrerende direktør for KLP Fondsforvaltning, mener det er vanskelig å drive fondsvirksomhet uten noen inntekt. Han er ikke overrasket over at gratisfondet har inntatt Nordnets toppliste.

- Hva tenker du om at gratisfondet gikk rett til topps på listen over Nordnets mest kjøpte fond i juni?

- Det er ikke overraskende, Nordnet har kjørt fondet veldig frem og ut til sine kunder. Jeg venter på den offisielle fondsstatistikken som kommer i midten av juli, men vi har ikke merket noen utgang. Det er alltid noe bevegelse, men vi har ikke merket noen spesielle endringer etter lanseringen, sier Øksnes.

Han har ingen planer om å lansere noe gratisfond.

- Vi mener det er mest ansvarlig med lave honorarer, som vi har hatt siden start, gratisfond har vi ingen planer om å innføre.

LES OGSÅ: – Krig mellom to oligarker

Kværner etablerer globalt brohode med kinesisk selskap(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.