Studier viser at kaloriforbrenningen kan dobles under sykkeløkter i kulda, skriver det britiske sykkelmagasinet Cycling Daily.

I tillegg til at regn, snø og sludd bidrar til ekstra motstand vil vekten av de ekstra lagene med klær gjøre syklingen mindre effektiv, og man vil forbrenne mer. Det er spesielt karbohydrat og væskenivået man skal være ekstra påpasselig med. 

Mer dehydrert i kulden

I motsetning til i varmen, når fysiologiske mekanismer får oss til å drikke, gjør kulden at vi mister følelsen av tørst. Til tross for at man svetter like mye.

I en studie hvor man sammenlignet væskebalansen hos utøvere i kaldt og varmt vær, var det høyest forekomst av dehydrering hos de som trente i kulden. Til tross for at de passet på å få i seg væske, var det ikke tilstrekkelig for væsketapet.

Men det er ikke bare redusert drikkebehov som gjør at vi dehydrerer i kulden: Kroppen bruker mye energi på å varme opp og fukte den kalde og tørre luften, og i følge høgskolelektor ved Atlantis medisinske høgskole og fagansvarlig ved Bergen PT Senter, Thomas Olsen er det mange grunner til å forebygge dehydrering.

-Hydrering og vedlikehold av væskebalanse under trening er viktig for å vedlikeholde blodvolum, som er essensielt for at huden skal kunne regulere kroppstemperaturen. Dehydrering som følge av intens trening og fraværende rehydrering gjør at blodvolumet synker, som kan føre til at hjertet pumper blodet mindre effektivt rundt i kroppen, og at Vo2 synker. Dette hemmer prestasjon og arbeidskapasitet, ikke minst tilførsel av oksygen og næringsstoffer til musklene, samt å føre melkesyre og avfallsstoffer bort fra musklene, forklarer Olsen.

Forbrenner mer karbohydrater enn fett

En studie fra 1989 (Vallerand & Jacobs) på en gruppe menn som ble utsatt for kulde (10 grader) i to timer, viste en sjudoblet økning i karbohydratforbrenningen. Til sammeligning var fettforbrenningen bare fordoblet.

Sammen med et høyt krav om inntak av karbohydrater og dermed risiko for å tømme glykogenlagrene er man ved sykkeløkter i kulden utsatt for dårligere ytelse, tidlig tretthet, som igjen øker sjansene for skader, spesielt under glatte forhold.

Tomme glykogenlagre kan også påvirke temperaturreguleringen og gjør at kroppstemperaturen går raskere ned.

Slik holder du næringsbalansen

  • Start treningen godt hydrert, begynn tidlig i økten med å drikke, og legg inn jevnlige drikkepauser hvert 15-20 minutt
  • Vei deg selv før og etter trening. Du skal ikke miste mer enn to prosent av kroppsvekten, en annen god indikator er å se på urinen, er den lys, er du godt hydrert.
  •  Varm drikke er lettere å drikke i kulden, bruk termos eller putt noe rundt flasken så det holder drikken varm. Det er også viktig at du kan åpne flasken med hanskene på, så terskelen for å drikke blir lavere.
  • For sykkelturer på over en time, er 30-60 karbohydrater i timen anbefalt mengde for å opprettholde glukosenivåene. Sportsdrikker og gels er praktisk her, men en nylig studie fra Appalachian State University viste at bananer var like effektive som sportsdrikker som næring under lange treningsøkter (en banan inneholder 30 g karbohydrater). KILDE: Cycling Weekly

 

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.