Denne uken avholder Microsoft sin årlige utviklerkonferanse Build i San Francisco. Under åpningspresentasjonen viste de blant annet frem et par store nyheter for Windows 10, som skal lanseres i sommer.

Windows 10 blir et operativsystem for både smarttelefoner, nettbrett og pc-er og noe av det viktigste for utviklerne er at de bare trenger å lage appene og programmene sine én gang for å støtte alle formater - inklusive Xbox og den nye virtuelle Hololens-teknologien.

Utviklere kan også integrere støtte for Microsofts virtuelle personlige assisten Cortana, som ennå ikke har kommet til Norge.

Med Continuum kan en del smarttelefoner kobles til skjerm, tastatur og mus og brukes som en pc. Programmene tilpasser seg automatisk.
Med Continuum kan en del smarttelefoner kobles til skjerm, tastatur og mus og brukes som en pc. Programmene tilpasser seg automatisk. (Foto: Microsoft.)
Continuum

Siden alle programmer skal kunne fungere på alle Windows-baserte produkter har Microsoft utviklet Continuum, en funksjon som visker ut skillet mellom smarttelefoner og pc-er.

Med Continuum kan man koble en smarttelefon til en ekstern skjerm, tastatur og mus og få akkurat samme brukeropplevelse som man får med de samme appene på en pc.

Dagens smarttelefoner har spesifikasjoner som uten videre kan håndtere de fleste vanlige pc-programmer som Excel og Powerpoint.

Frir til Apple og Google

Windows-telefoner har svært liten utbredelse i forhold til Apples Iphone og telefoner basert på Googles Android-system. For å gjøre det med attraktivt å også støtte Windows-telefoner har Microsoft derfor laget verktøy som gjør det mulig for app-utviklere å gjøre apper kompatibel med Windows 10 med minimale endringer i koden, ifølge Microsoft selv.

Microsoft har slitt med en høna-og-egget-situasjon når det gjelder utvalget apper til Windows-telefoner. Siden utbredelsen har vært liten har utviklerne nedprioritert Windows, noe som igjen har ført til et dårligere utvalgt apper og enda mindre telefon-salg for Microsoft.

Les også:

Lager gull av gråstein

Test av fem actionkamera

Hjemmekino i eliteserien  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.