Sentralbanksjef Øystein Olsen foreslår å gjennomføre en omfattende endring i fordelingen av oljefondets investeringer.

Utsikter til svak avkastning på obligasjonsporteføljen gjør at Olsen nå foreslår å kutte kraftig i renteinvesteringene. Han mener andelen som disse papirene utgjør av den totale oljeformuen kan reduseres til mellom 20 til 25 prosent. Innenfor dagens rammer er denne andelen på mellom 35 og 40 prosent.

- Etter hvert som vi vinner erf#229er med eiendomsinvesteringer, vil det være naturlig å gå videre med investeringer i andre typer realaktiva, eller øke aksjeandelen. På lang sikt kan en obligasjonsandel på 20 - 25 prosent trolig være tilstrekkelig for å ivareta den forsikringen mot kursfall i aksjemarkedet som fondet trenger, sier Olsen i sin årstale i Norges Bank torsdag kveld.

Tror ikke på fire prosent
Som øverste sjef i Norges Bank har Olsen ansvaret for oljefondets investeringer gjennom Norges Bank Investment Management, som forvalter fondet på oppdrag fra Finansdepartementet. Han har tidligere advart norske politikere om at forventningen om at fondet over tid kan levere en årlig realavkastning på fire prosent, slik handlingsregelen forutsetter, kan vise seg å bli for optimistisk.

I sin andre årstale, tilbake i 2012, foreslo derfor Olsen å endre målet for realavkastningen til tre prosent. Daværende statsminister Jens Stoltenberg (Ap) avviste imidlertid forslaget allerede på middagen etter årstalen samme kveld.

Olsen holder likevel fast på at utsiktene til avkastning er lavere enn handlingsregelen forutsetter.

- Fortsatt er det mest sannsynlig at fondets realavkastning på lengre sikt vil nærme seg tre prosent, sier Olsen i talen torsdag kveld.

«Engangsgevinst»
Han viser blant annet til at det har vært et vedvarende fall i rentene på statsobligasjoner siden slutten av 1990-tallet. Statsobligasjoner utgjør oljefondets største enkeltinvesteringer. Blant annet er rundt 15 prosent av oljefondets samlede verdier investert i statsobligasjonsgjeld fra de største industrialiserte økonomiene i verden.

Prisen på obligasjonener stiger når rentene faller. Dette har gjennom det siste tiåret gitt fondet en kursgevinst på obligasjonene. Men i dag er rentene så lave at de ikke kan falle så veldig mye mer. Det betyr at det heller ikke er utsikter til kursgevinster på obligasjonene fremover. Og med utsikter til lave renter i mange år fremover, vil heller ikke den løpende avkastningen som obligasjonene gir bli særlig høy, argumenterer sentralbanksjefen.

- De siste årenes fall i rentenivået har gitt en engangsgevinst i obligasjons- og aksjekursene. Fremover må vi regne med at de lave rentene vil slå ut i lavere avkastning, sier Olsen i talen.

Derfor foreslår Olsen å øke andelen som investeres i eiendeler med høyere forventet avkastning, som for eksempel aksjer og eiendom. Med dagens vedtatte fordeling vil fondet ha rundt 65 prosent av verdiene investert i eiendom og aksjer.

- Det er en ganske høy andel. Likevel kan det være grunn til å stille spørsmål ved om så mye som en tredel av fondet skal plasseres i papirer med lav avkastning, sier Olsen i talen.

Kan bli høyere aksjeandel
Men med høyere forventet avkastning kommer det også høyere forventet risiko. I talen understreker Olsen at obligasjonene spiller en viktig rolle som forsikring mot kursfall i aksjeporteføljen og på denne måten er med på å reduserere den samlede risikoen i fondet. Olsen mener imidlertid at en obligasjonsandel på mellom 20 og 25 prosent vil være tilstrekkelig for å ivareta denne forsikringen.

De resterende 75 til 80 prosentene vil Olsen altså investere i bedrifter - i form av aksjer - eller i andre typer realaktiva.

- Hvilke andre typer realaktiva ser du for deg at fondet kan investere i?

- Det kan være eiendom. Vi investerer stadig mer i fast eiendom. Det kan være infrastruktur. Det har tidligere vært nevnt og foreslått av Norges Bank og det er en kandidat her også, men det er bevisst at jeg ikke har villet tallfeste mer spesifikke andeler på aktivasiden litt frem i tid. Det kan være økt realaktiva av denne typen. Alternativet er en økt aksjeandel, slik som jeg skriver i talen, sier Olsen i et intervju med DN.no i forbindelse med årstalen torsdag.

Les også:

DIREKTE: Se sentralbanksjefens årstale klokken 18

Her er Olsens helt ferske rentesignaler

- Klar over at ting ikke vokser inn i himmelen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.