Stein Erik Hagen har ifølge DNs beregninger redusert familiens formuesskatt med rundt 250 millioner kroner fra 2009-2013 uten å gi fra seg kontrollen med milliardformuen eller styrelederposisjonen i Orkla.

Les hele saken:

Sparte 250 mill. – sikret makten  (for abonnenter)

Selv om den sveitsbosatte datteren Caroline Hagen Kjos sitter med mer enn 90 prosent av familieformuen, er det fortsatt Stein Erik Hagen som styrer imperiet gjennom bestemmende a-aksjer i de kontrollerende selskapene.

Hun er rikest av norske kvinner  

LO-nestleder Hans Christian Gabrielsen mener det er bedre å være rik i Norge enn i de fleste andre land.
LO-nestleder Hans Christian Gabrielsen mener det er bedre å være rik i Norge enn i de fleste andre land. (Foto: Mikaela Berg.)
Hagens-familiens formueflytting får LO-nestleder Hans Christian Gabrielsen til å reagere.

Dessverre er ikke dette noen overraskelse for oss: Nettopp det at de mest velstående i landet gjør det de kan for å unngå å bidra til fellesskapet, sier Gabrielsen.

– En av styrkene med det norske skattesystemet er at vi har få nullskatteytere og at vi har høy skattemoral. Da er det veldig beklagelig at vi ser at noen av de rikeste bruker mye tid og mye energi på å tilpasse seg, sier Gabrielsen.

Trigger flytting

Skatteprofessor Ole Gjems-Onstad ved Handelshøyskolen BI mener den norske formuesskatten øker sjansen for at formuende mennesker flytter fra Norge.

– Vi kan ikke si at utflytting fra Norge er moralsk galt. Men man kan si det er uheldig at politikerne opprettholder et system som gir store incentiver til å flytte, sier skatteprofessoren.

– Reglene sier at de som skal betale formuesskatt, er de som bor i Norge. Den naturlige tilpasningen er utflytting, sier Ole Gjems-Onstad:

– Formuesskatten er en skatteform som bare sier at blir du stor nok, så må du ut. I Norge er det å være rik synonymt med det å være utskjelt, sier Gjems-Onstad.

Ti milliarder

Formuesskatten gir ti milliarder kroner til statskassen hvert år. Skattesatsen er av regjeringen redusert til 0,85 prosent, og snaut en halv million skattebetalere betaler formuesskatt i 2015.

LO-nestleder Hans Christian Gabrielsen mener formuesskatten er viktig for å opprettholde legitimiteten til skattesystemet.

– Hele 80 prosent av skattebidraget for de 28 rikeste her i landet er gjennom formuesskatten. Noen betaler bare formuesskatt. To av landets rikeste betaler kun formuesskatt, sier LO-toppen, som mener alle må bidra.

Gabrielsen mener Norges rikeste har det godt i landet.

– Det er viktig å poengtere at det er bedre å være rik i Norge enn i de fleste andre land.

– Hvis du ser på summen av skatt på eiendom, formue og arv som andel av samlet skatteinntekt, så er den i Norge 2,9 prosent, mens i OECD så er snittet 5,4 prosent, sier LOs nestleder og fortsetter:

– Det er en klar sammenheng mellom hvorfor vi betaler skatt, hvordan felles velferd finansieres og ikke minst hvordan det bidrar til utjevning og rettferdig fordeling hvor alle bidrar. Dette er prinsippet med at den som har sterkest rygg også bærer den tyngste børa.

Mener Hagen er viktig for Norge

Skatteprofessor Ole Gjems-Onstad mener Norge er tjent med at folk som Hagen blir i landet.

– Hvordan er Norge tjent med at Hagen bor her om han betaler minimalt med skatt?

– Hagen skaper verdier, han er gründer. Man må skille mellom den Stein Erik Hagen som uttaler seg i pressen og den som har satt i gang ting og fått til noe. Det samme gjelder John Fredriksen også, for den saks skyld. Det er ingen som sier du skal like kunstneren fordi du har glede av maleriet. Derfor behøver du ikke like gründere, men vi trenger dem, sier Gjems-Onstad.

Les også:

Hun er rikest av norske kvinner  

- Trist at en så opplyst mann som Norman hiver seg på denne bølgen

Smilekurs er ikke nok  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.