Prisen for å forsikre seg seg mot at USA går konkurs steg 16 prosent mandag etter at kredittratingbyrået Standard & Poor's sjokkerte markedet.

Ratingbyrået satte de langsiktige ratingutsiktene på USA til negative, men fastholdt sin rating på AAA/A-1+. Tidligere var ratingutsiktene stabile. De negative utsiktene på USAs langsiktige rating innebærer at det er minst en tredjedels sjanse for at Standard & Poor's nedgraderer i løpet av to år.

Ratingbyrået viste til økt risiko for at de politiske forhandlingene for å løse de finanspolitiske utfordringene vil fortsette til minst etter valget i 2012.

Rekordhøy gjeld
Amerikanske statsobligasjoner har tradisjonelt vært ansett som noe av det tryggeste man kan investere i. Investorer har sett det som helt usannsynlig at USA ikke vil klare å betale sine renter i tide. Nå begynner derimot en gryende usikkerhet å spre seg.

Forsikring mot at USA vil misligholde sin statsgjeld i derivatmarkedet - såkalte credit default swaps - steg til rundt 50 basispunkter mandag, skriver Wall Street Journal på sine nettsider. Før Standard & Poor's nedgradering lå forsikringen på 43 basispunkter. Det innebærer at det nå koster 50.000 kroner i året å forsikre 10 millioner kroner av USAs femårsobligasjoner.

Ifølge det amerikanske finansdepartementet nådde USAs nasjonalgjeld fredag ettermiddag tidenes høyeste nivå på 14,27 billioner dollar - helt nøyaktig 14.270.792 millioner dollar .

- Tingene er bedre nå
USAs finansminister Timothy Geithner er uenig med Standard & Poor's i at "utsiktene er negative".

- Jeg tror tingene er bedre nå. Du ser folk på begge sider, som er enige med presidenten i at vi må få reformer på plass. Det er riktig tidspunkt å begynne den prosessen, sier han til CNBC tirsdag ettermiddag norsk tid, ifølge TDN Finans.

Det er bred enighet om hva som må gjøres, ifølge ham.

På spørsmål om at S&P sammenligner USA ufordelaktig med andre AAA-land, svarer han:

- Jeg tror vi er i en mye sterkere situasjon til å håndtere dette, sier han, og legger til at forutsetningen er mye bedre nå enn tidligere for å få til enighet om å løse USAs utfordringer.

Utskjelte derivater
Credit default swaps var derivatene som ble mye kritisert i kjølvannet av finanskrisen, og investorguruen Warren Buffett døpte dem til "finansielle masseødeleggelsesvåpen". Siden denne typen derivater ikke reguleres av myndighetene, men inngås mellom to private parter, var det ingen som var klar over hvor omfattende bruken av credit default swaps var. Derivatet ble flittig brukt når finansgigantene pakketerte og solgte dårlige lån og så sikret seg mot mislighold til en billig penge.

At noe var veldig feil i credit default swaps-markedet ble tydelig for alle da USAs største forsikringsselskap AIG måtte reddes, og skattebetalerne måtte steppe inn for å betale 14 milliarder dollar i credit default swaps - forsikringsavtaler AIG hadde inngått med investeringsbanker og andre forsikringsselskaper.

S&P truer USA med nedgradering (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.