Ratingbyrået Standard & Poor's setter de langsiktige ratingutsiktene på USA til negative, men fastholder sin AAA/A-1+.

Tidligere var ratingutsiktene stabile, ifølge nyhetsbyrået TDN Finans.

1/3 risiko for nedvurdering i løpet av to år
De negative utsiktene på USAs langsiktige rating innebærer at det er minst 1/3 sannsynlighet for at Standard & Poor's nedgraderer i løpet av to år.

Det vises til økt risiko for at de politiske forhandlingene for å løse de finanspolitiske utfordringene vil fortsette til minst etter valget i 2012.

"Et kompromiss om enighet om et omfattende budsjettkonsolideringsprogram (underskuddsbegrensende tiltak som foreslått, kombinert med meningsfulle steg mot implementering innen 2013) er vår hovedforutsetning, og kan medføre at vi reviderer utsiktene tilbake til stabile. Alternativt vil fraværet av en avtale eller en ytterligere betydelig svekkelse kunne lede til at vi nedgraderer", heter det i meldingen.

- En milepæl
- Dette er en milepæl i ratingbyråenes historie at et amerikansk ratingbyrå nedgraderer den amerikanske staten. Det er ikke noe nytt at man er urolig for USAs statsfinanser, men det er en nyhet at de (S&P) sier det, for de pleier ofte ikke å si i fra før det er for sent, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities til TDN Finans mandag.

For å oppfylle 2010-løftet til G20-landene, unntatt Japan, om å halvere underskuddene innen 2013 må USA innføre strengere innsp#229stiltak enn i noen annen toårsperiode siden tellingen begynte i 1960, ifølge IMF. Med dagens plan vil USA være det eneste landet bortsett fra Japan med stigende offentlig gjeld i 2016.

- Det er risiko for at dersom dette materialiserer seg, så kan det få veldig viktige konsekvenser for resten av verden. Så det er viktig at USA tilpasser seg før enn siden, sa Carlo Cottarelli, sjef for offentlige budsjetter, i det internasjonale pengefondet til Financial Times i forrige uke.

Les også: - USA kan gi verden en ny krise

Store underskudd, stigende gjeld
"Ettersom USA, relativt til sine AAA-likemenn, har det vi vurderer som svært store budsjettunderskudd og stigende offentlig gjeld, og veien til å adressere dem ikke står klart for oss, har vi revidert utsiktene på den langsiktige ratingen til negative", heter det i meldingen fra S&P.

De ser betydelig fare for at amerikanske politikere ikke blir enige om hvordan de skal adressere de budsjettmessige utfordrende på mellom- og lang sikt innen 2013.

"Hvis en avtale ikke er nådd og en meningsfull implementering ikke begynner innen det, vil det etter vårt syn gjør USAs finanspolitiske profil betydelig svakere enn sine AAA-likemenn", skriver S&P.

USAs statsfinanser er mindre robuste enn andre land med toppratingen AAA innen 2013, selv gitt et optimistisk scenario med årlig BNP-vekst på fire prosent, ifølge TDN Finans.

Ikke enige om strategi
Byrået har som sitt hovedscenario tre prosent årlig BNP-vekst og at USAs budsjettunderskudd vil falle gradvis, men holde seg over seks prosent mot BNP innen 2013 og at statlig gjeld vil nå 84 prosent av BNP innen 2013.

I sitt pessimistiske scenario venter byrået en ”mild dobbeldipp-resesjon” i 2012 med underskudd på 9,1 prosent av BNP, der gjelden vil nå over 90 prosent innen 2013.

Det poengteres at mer enn to år etter at den seneste krisen begynte, har amerikanske politikere fortsatt ikke blitt enige om noen strategi for å reversere den finansielle svekkelsen eller adressere det langsiktige finanspolitiske presset.

S&P anerkjenner forslagene fra president Barack Obama og representanten Paul Ryan som en start mot et bredere engasjement som kan gi en varig finanspolitisk konsolidering. Det understrekes imidlertid at denne veien blir utfordrende, og at det er stor avstand mellom partiene. Byrået mener det er betydelig fare for at man i USA ikke kommer til enighet om noen budsjettpakt innen 2013.

Tror på fortsatt sterk dollar
Selv ikke en enighet i Kongressen er tilstrekkelig, da ratingbyrået mener det vil ta tid å implementere, og vil være en sak som er kontroversiell over hele landet.

"Det er derfor en rimelig sjanse at det fortsatt vil ta en rekke år før myndighetene når en finansiell posisjon som stabiliserer gjeldsbyrden", heter det. Tiltakene kan dessuten bli besluttet reversert av de samme eller nyvalgte representanter senere.

S&P poengterer at de ikke venter at dollaren vil miste sin sterke stilling.

Høyere risiko enn før 2008
Kredittvurderingsbyrået Standard & Poor's mener risikoen i den amerikanske finanssektoren er høyere nå enn før 2008.

"Vi estimerer derfor den maksimale samlede finansielle kostnaden for USA for å håndtere mulige nedskrivninger i finanssektoren i et stresscenario til 34 prosent av BNP, sammenlignet med vårt anslag på 26 prosent i 2007", heter det i meldingen.

S&P ser samtidig risiko for ytterligere støtte til store aktører i finanssektoren og andre sektorer, samt til de offentlige kredittprogrammene.

Byrået anslår at det vil koste USA inntil 3,5 prosent av BNP å kapitalisere og relansere Fannie Mae og Freddie Mac, utover den ene prosenten som allerede er investert. Det er også muligheter for ytterligere tap på statens utlån.

De største kildene til langsiktig finansielt press er USAs ikke-finansierte programmer som Medicare/aid og Social Security, som allerede står for nær halvparten av det offentlige forbruket., ifølge TDN Finans

- Undervurderer det amerikanske lederskapet
Visefinansminister Mary Miller i det amerikanske finansdepartementet mener Standard & Poor's "undervurderer" det amerikanske lederskapet.

Det sier hun i en uttalelse etter S&Ps nedjustering av ratingutsiktene på USA til negative.

"Vi mener S&Ps negative utsikter undervurderer Amerikas lederes evne til å komme sammen og adressere de vanskelige finansutfordringene som nasjonen står overfor", heter det i uttalelsen ifølge TDN Finans.

Hun viser til president Barack Obamas tale i forrige uke, hvor han uttalte at det er "godt innen landets kapasitet" å adressere den finanspolitiske situasjonen.

- Den amerikanske økonomien styrkes på vei ut av den seneste resesjonen. Begge partier er enige om at det er tid for å bringe ned underskuddet, som andel av BNP, sier Miller i uttalelsen.

Oslo Børs' hovedindeks faller fire poeng etter at meldingen kom, fra snaut 433 poeng til snaut 429 poeng. Hovedindeksen er nå ned 2,06 prosent til 428,88 poeng.

Les også: - Ett sjokk unna krise (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.