Den sveitsiske nasjonalbanken overrasket en hel verden da den torsdag formiddag ga opp gulvet mot euro, og kuttet renten til minus 0,75 prosent. Handlingen ble skjebnesvanger for både mennesker og selskaper verden over.

Mange har nemlig satset på at den sveitsiske valutapolitikken skulle holde sveitserfrancen lav mot euro og andre valutaer. Få minutter etter at meldingen kom styrket sveitserfrancen seg nær 30 prosent mot euro.

De store kursbevegelsene er en real utfordring for blant annet valutameglere, som har spekulert i en svakere sveitserfranc. For enkelte av dem førte torsdagens hendelser i Sveits og ringvirkningene i markedene verden over  til at de rett og slett gikk konkurs.

Ifølge di.se står det verst til for amerikanske FXCM, britiske Alpari og newzealandske Global Brokers NZ. I følge di.se har alle i prinsippet slått seg konkurs.

Tapte 225 millioner dollar

Handelen  i FXCM-aksjen ble stanset i førhandelen på New York-børsen etter at kursen falt 88 prosent i førhandelen. Selskapet har meldt at de etter torsdagens kaos satt igjen med et tap på 225 millioner dollar, og at selskapet kan være i brudd med myndighetenes kapitalkrav, ifølge CNN Money.

Milliontap for privatkunder

For andre gikk det ikke fullt så ille som til konkurs, men også for flere privatpersoner ble torsdagen en grusom dag. Bare i Sparebank 1 SR-Bank gikk 1200-1300 private sveitserfranc-kunder på en real smell. På det verste torsdag hadde gjelden deres økt med 900 millioner kroner. Mot kveld var tapet på til sammen 375 millioner kroner.

Les: – Dette må være tidenes valutasmell dn+

 

Les også:

Gunhild Stordalen har jobbet hardt for å finne løsninger på verdens klima- og helseutfordringer. Nå kjemper legen sitt livs kamp, kampen for å redde sitt eget liv: Gunhilds kamp magasinet+ (krever innlogging)

Gamle menn og krigs­historikere har hatt sine 15 minutter:  Tung materie (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.