Onsdag holdt hovedindeksen på Oslo Børs seg nær tirsdagens sluttnivå, men endte opp. Markedet er avventende etter blandet utvikling på verdens børser det siste døgnet.

Bedre tall, beroligende signaler
I USA endte børsene i positivt terreng tirsdag etter en dose med solide nøkkeltall.

- Aksjemarkedet tok bølgen for bedre tall og beroligende signaler, skriver sjeføkonom Øystein Dørum i morgenrapporten fra DNB markets onsdag.

Han viser til at amerikanske tall for boligmarkedet og forbrukertilliten utviklet seg positivt, samtidig som en visedirektør i Shanghai-avdelingen av den kinesiske sentralbanken måtte ta utfordringen med å berolige markedene.

- Han valgte å gjenta innholdet i sentralbankens melding på mandag, om at likviditetsskvisen skyldtes midlertidige forhold, herunder skattebetalinger, og at det var nok likviditet i systemet, og understreket at myndighetene siktet mot et «rimelig» rentenivå, skriver Dørum.

Ny nedtur i Kina
Onsdag falt imidlertid Shanghai-børsen tilbake. Ifølge TDN Finans forklares nedgangen med fortsatt bekymring for kredittsituasjonen for kinesiske banker.

Analytikere er trygge på at de høye lånekostnadene i det kinesiske interbankmarkedet vil bli redusert i juli.

- Det virker som om myndighetene ønsker å påføre banker smerte og akseptere lavere vekst for å redusere mulighetene for systemrisiko, sier seniorøkonom Dariusz Kowalczyk i Credit Agricole til Marketwatch.

Lavere oljepris
Også Dørum i DNB Markets tror kredittskvisen er en ønsket virkning av myndighetenes politikk.

- Selv om vi nok er av den oppfatning at skvisen delvis er ønsket, i den forstand at myndighetene ønsker å sende et varsku til en banknæring og et kredittmarked som nå blåses opp av kortsiktige lån i «gråmarkedet» utenom de ordinære kanalene, som i Norge på begynnelsen av 1980-tallet, så kan vi ikke tro at regjeringen tar sjanse på å skvise bankene så mye at kredittkollaps og investeringsnedgang blir utfallet. Faren er derfor primært at situasjonen kommer ut av kontroll, skriver Dørum.

Oljeprisene har falt litt tilbake igjen over natten. Et fat nordsjøolje med levering én måned frem i tid handles til 100,57 dollar fatet.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte opp 1,04 prosent til 470,77 poeng, og det ble omsatt aksjer og egenkapitalbevis for 2,5 milliarder kroner.

LES OGSÅ: Gråmarkedet i Kina er en tidsinnstilt bombe

<b>Det går galt</b>

<b>Giske mener staten ikke lurte Cermaq-aksjonærene</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.