Uroen på det kinesiske finansmarkedet er ikke over, og de neste ukene vil bli kritiske, skriver Dagens Næringsliv.

Tirsdag stupte nøkkelindeksen ved Shanghai-børsen 5,7 prosent før kursene tok seg inn mot slutten av handelsdagen. Onsdag fortsetter nedgangen, og Shanghai Composite-indeks er ned 1,06 prosent til 1932 poeng klokken 08 norsk tid.

Dette er det sjette fallet på rad på Shanghai-børsen. Totalt har Shanghai Composite-indeks rutsjet ned 11 prosent i denne perioden.

Siden 2007 har indeksen stupt nesten 70 prosent.

I Japan svinger Nikkei-indeksen mellom pluss og minus onsdag. Optimismen rådet fra start med en oppgang rundt 1,5 prosent på det høyeste, før det bar rett utfor frem til lunsj. Så gikk det rett opp etter pausen, før nervøsiteten igjen tok overhånd, og dagen sluttet med et fall på 1,04 prosent til 12.834 poeng.

- Erklært krig
Kinesiske myndigheter og internasjonale finansinstitusjoner mener at det uregulerte utlånsmarkedet, også kalt «bakgatenes finanssektor», må ta mye av skylden for uroen de siste ukene.

– Gråmarkedet er en tidsinnstilt bombe. Det er uregulert, det har ikke den samme typen risikostyring som storbankene har og denne sektoren har vokst svært raskt de siste to-tre årene. Dette er en svært alvorlig risiko for den kinesiske økonomien, sier sjeføkonom Rajiv Biswas hos IHS Global Insight til BBC.

Kinesiske myndigheter prøver å få kontroll med dette markedet som består av eksotiske investeringer og lån pakket sammen av småbanker og forvaltningsselskaper.

- The Public Bank of China (PBOC, (den kinesiske sentralbanken, red. anm.)) har i grunnen erklært krig mot skyggebank-industrien. Jeg venter at PBOC vil vinne den krigen, og dessverre vil det skje til en enorm kostnad for den innenlandske økonomien i Kina, sa styreleder Michael Shaoul i Marketfield Asset Management LLC til Bloomberg tv onsdag.

- Et sjokk kan forsterke seg
Tradisjonelle pantesjapper, privatbanker og datterselskaper av finansinstitusjoner har klart å skape et fungerende marked utenfor det regulerte finanssystemet. Mange av disse selskapene har svært gode forbindelser i kommunistledelsen.

– Det er vanskelig for sentralbanken å stramme inn presist på grunn av den kompliserte strukturen i gråmarkedet. Et sjokk kan forsterke seg og ha uventede konsekvenser for finanssystemet, ifølge fagøkonom Zhiwei Zhang hos Nomura.

Investorer har krav på å få tilbakebetalt 1400 milliarder kroner innen 1. juli, ifølge Fitch Ratings. Dette er penger som er lånt videre. Bankene prøver å få investorene til å forlenge investeringene med løfter om høyere avkastning. Dette vil igjen gi høyere rente for låntagerne.

Fitch og JP Morgan mener størrelsen på det uregulerte markedet ligger på over 5500 milliarder dollar – tilsvarende 70 prosent av det kinesiske bruttonasjonalproduktet.

– Jo større dette problemet får vokse, jo vanskeligere blir det å styre, sier Fitch’ Kina-direktør Charlene Chu.

Stor sannsynlighet for krise

Analytiker i Swedbank First Securities, Pål Ringholm, advarte på bankens frokostseminar tirsdag mot bobletilstander i det kinesiske kredrittmarkedet, ifølge DN.

Særlig er Ringholm bekymret for Kinas skyggebanksystem, som ikke omfattes av politisk regulering, og som analytikeren omtaler som «usofistikert».

En kredittkrise vil ramme den kinesiske veksten kraftig og trekke med seg oljeprisen. Slik vil Norge bli rammet.

Ringholm trakk også fram det kinesiske boligmarkedet som en risikofaktor for den kinesiske økonomien, mens han viste en graf som vitnet om sterk vekst i eiendomsprisene de siste 13 årene.

– Sannsynligheten for en krise er nå så stor at vi må følge med, advarte Ringholm. «Lyspunktet» i Ringholms analyse er at de totalitære myndighetene i Kina vil kunne handle raskt og resolutt dersom krisen slår ut i full blomst.

Les også: Ringholm: Frykter Kina mer enn gjeldskrisen i Europa



Dr. Doom spår ny børsslakt (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.