– Vi skal prøve å forstå hvordan isen i Antarktis reagerer på klimasvingninger og sammenligne det med siste istid i Skandinavia, sier forsker Ola Fredin ved Norges geologiske undersøkelse (NGU) til Forskning.no.

Forskningsteamet skal reise på en tre måneder lang ekspedisjon i 2016 og 2017. Sammen skal de hente opptil 250 prøver av iskappen langs de flere hundre kilometer lange fjellkjedene i Dronning Maud Land. De skal granske løst steinmateriale i fjellene for å avsløre når isen var på sitt tykkeste.

Det svenske Polarforskningssekretariatet skal organisere ekspedisjonen hvor forskere fra Norge, Sverige USA, Wales og Tyskland skal delta.

Norge annekterte Dronning Maud Land i 1939, og området har status som norsk biland. Antarktistraktaten fra 1959 innebærer at alle territorielle krav er stilt i bero, men ikke at de ulike statene gir opp sine krav.

 

Les også: Slik kan verdenskrigen mellom USA og Kina bli

Jon begynte å servere amerikanere mat kun fra land USA er i konflikt med

– Mange kaster bort tre år. Det er sannheten.

 

Se også:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

- Denne klokken koster bare 190.000 kroner her:

Kinesere luksusshopper i Norge
Klokker av merket Rolex og Patek Philippe til over hundretusen kroner: Kinesiske turister på luksusshopping i Oslo vet hva de vil ha. Gruppen utgjør omlag 80 prosent av de utenlandske kundene, og butikken har derfor egne ansatte som snakker språket.
01:07
Publisert: