Toppforskere i Norge får utdelt totalt én milliard kroner.

I alt 46 prosjekter får mellom 15 og 25 millioner kroner over fire til fem år.

Den nye potten, Fripro Toppforsk, er et spleiselag der universitetene forskerne jobber ved i de fleste tilfeller har «matchet» beløpet som tildeles fra Forskningsrådet.

Matematikkprofessor Jan Martin Nordbotten ved Universitetet i Bergen, for noen kjent fra tv-serien «Norges smarteste» på NRK, er leder for ett av prosjektene som får støtte.

– Vi er en forskningsgruppe på ni personer der nesten alle er under 40 år. Det er ganske unikt, og det er veldig gledelig at vi får midler, sier 34-åringen til DN via satellittelefon fra forskningsopphold i Chile.

Nå skal Nordbottens gruppe forske på energilagring i prosjektet som har et budsjett på 25 millioner kroner over fem år.

– Det er veldig spennende område som ikke er jobbet så mye på før. Pengene er helt essensielt for å få det til, sier han.

Les også: Har fått syv millioner til å forske på homoerotiske dikt

– Veldig spennende

– Hva hadde dere gjort hvis dere ikke hadde fått støtte i denne runden?

– Vi har mange jern i ilden, men nå fikk vi mulighet til å hoppe på prosjektet med energilagring. Det er et veldig spennende område som ikke er jobbet så mye på før, sier han.

Les også: 26 år, hjerneforsker og ferdig medisinstudent

Prosjektet er knyttet til en fornybar energi-løsning der man kan lagre energi i bakken ved å pumpe ned vann i lommer under høyt trykk med høy temperatur.

På den måten kan man både få ut energien som varme i tillegg til at man kan drive en vannturbin og få strøm når vannet spruter ut igjen.

Nordbottens prosjekt skal lage matematiske modeller for å løse utfordringer med denne teknologien, som blant annet er at fjellet rundt lommen sprekker fordi man pumper inn og ut varmt vann med høyt trykk.

Les også: Han er Norges yngste professor

Valgt ut av universitetene selv

Internasjonale ekspertpaneler har vurdert 172 prosjektsøknadene til toppforsk-potten og ga 74 av dem høy nok karakter til å være med videre i konkurransen.

Deretter var det opp til universitetene selv å velge ut hvilke av prosjektene med toppscore de vil satse på. 46 av de 74 topprosjektene får altså finansiering i denne runden.

–  Toppforsk er en ny og målrettet satsing for å sikre god, langsiktig finansiering til forskningsmiljøer som kan bli internasjonalt ledende innenfor sine felt. Det er en viktig oppfølging av målet i Langtidsplanen for forskning og høyere utdanning om å utvikle flere verdensledende miljøer i Norge, sier statsminister Erna Solberg (H) i en pressemelding.

Toppforsk-milliarden kommer i tillegg til 960 millioner kroner som ble tildelt forskere før jul gjennom den vanlige fri prosjektstøtte-ordningen.

– Vi er svært glade for at en langsiktig budsjettvekst fra Kunnskapsdepartementet sammen med en klar prioritering fra forskningsinstitusjonene, gir oss mulighet for å gi et løft til så mange sterke miljøer. Dette er jeg sikker på er en svært god investering for alle parter, sier Forskningsrådets administrerende direktør Arvid Hallén i pressemeldingen.

DNtv: Roger Pihl har i elleve år telt og analysert postreklame

Roger Pihl har i elleve år telt og analysert postreklame
Her er hans dom over 2015.
02:13
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.