Det er bare Arbeiderpartiet, Høyre og Frp som skal delta i tirsdagens møte om Forsvarets langtidsplan og økonomiske fremtid. Det bekrefter Frp-talsmann Christian Tybring-Gjedde.

Ute?

SV har ikke overraskende sagt nei til å delta i forhandlingene om et bredt forsvarsforlik. Begrunnelsen er særlig de store kostnadene for nye kampfly.

Regjeringens støtteparti Venstre har likeens gjort det klart at partiet ønsker å utsette eller kutte i innkjøpene av F35-kampfly for å skape økonomisk handlingsrom til andre prioriteringer. Ifølge en sentral kilde skal KrF nå midlertidig ha «stått av» forhandlingene. Partiet skal være under sterkt press for å delta i fortsettelsen, og har ikke avvist å melde seg på igjen senere.

Optimist

Stortingspolitikerne har gitt seg selv frist til fjerde november med å avklare holdningen til langtidsplanen for Forsvaret.

 - Det gir seg selv at noe blir flyttet på i regjeringens opprinnelige opplegg. Det er jo en mindretallsregjering, sier Høyres forsvarstalsmann Øyvind Halleraker. Men han er optimist når det gjelder å finne en bred løsning:

- Ja absolutt. Vi har sagt at vi etter ønske fra flere partier vil legge frem et opplegg for landmakten – altså hær- og HV-studien – slik at dette kommer på plass. Så er det ingen tvil om at det er en rekke ting som har vært oppe i debatten underveis: Kystjegere, helikoptre på Bardufoss, virksomheten på Andøy og mer er blitt kastet opp i en slags «forhandlingspool» av mange partier. Vi som regjeringsparti må høre nærmere på hva som presenteres, sier Halleraker.

Vil ha forsvarsfond

Fremskrittspartiet har nå lagt frem sitt eget forslag for større økonomisk handlingsrom til Forsvaret.

- Vi foreslår å øremerke 100 milliarder kroner av Oljefondet til et fond for Forsvaret. Avkastningen – rundt tre milliarder – kan da brukes til formålet, sier Christian Tybring-Gjedde.

KrF har etter det DN har grunn til å tro andre bekymringer. I forhandlingene er KrF redde for dyre forsvarsvedtak partiet er imot, men hvor de senere likevel må være med på finansieringen gjennom kutt i det ordinære statsbudsjettet.

Steile

- Vi skulle gjerne kommet regjeringen i møte. Men så langt viser den ingen forhandlingsvilje, sier Sp-talskvinne Liv Signe Navarsete i Utenriks- og forsvarskomiteen.

Sp vil opprettholde flere HV- og forsvarsbaser i distriktene enn regjeringen legger opp til. Navarsete vil ikke kutte i kampflyprogrammet for å finansiere kostnadene.

- Men kjøpet av nye P8- overvåkningsfly kan gjerne utsettes. Få andre land har hittil satset på dette flyet sier hun.

På spørsmål om hun ikke var invitert eller selv avsto fra Høyre, Frps og Arbeiderpartiets møte om forsvarsforlik tirsdag, svarer Navarsete følgende:

- Så lenge Ap, Høyre og Frp ikke viser vilje til forhandling, har det lite hensikt. Dersom de endrer holdning, er vi åpne for å forhandle videre når som helst, sier Navarsete.

 

Les også:
Vil skape 100 millioner arbeidsplasser
Norsk-kinesere mot formuetoppen med eiendomshandel
– Vi kommer til å få mye kjeft

DNtv anbefaler: Test av Playstation VR

- Dette er bra!
DNs teknojournalist tester Play Station VR.
02:57
Publisert:

DNs podkast Finansredaksjonen: Derfor når oljeprisen 60 dollar. Hør DNBs oljeanalytiker Torbjørn Kjus fortelle DN-kommentatorene Bård Bjerkholt og Thor Christian Jensen hvorfor han tror Opec vil lykkes denne gangen.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.