Ny energi blir en del av Statoils nye formålsparagraf, og selskapets ledelse snakker allerede mye om fremtidens energiformer i festtaler og presentasjoner.

- Styret ønsket med dette å synliggjøre satsingen på blant annet vindkraft, biodrivstoff og hydrogen, skriver selskapet etter generalforsamlingen forrige uke.

Drukner i investeringsbudsjettet
Men hvor stor del av selskapets investeringsbudsjett på 95 milliarder i 2008 som gikk til ny energi, er det vanskelig å finne ut av.

- Det har vi ikke tall på. Det eneste vi har er tall per prosjekt, men noe av dette går som forretningsutviling og teknologi. Det er også piloter innenfor andre prosjekter, sier Gine Wang, talskvinne for ny energi i StatoilHydro.

Etter langt tids tenketid og purringer fra DN.no kommer StatoilHydro med en mer konkret liste der fem milliarder til havvindmøllepark utenfor Storbritannia og pilotvindmøllen til Hywind til 400 millioner er de klart viktigste. I tillegg nevnes biodieselanlegget i Litauen der 6,5 millioner euro ble investert i 2007, vindmølleparken Havøygavlen til 365 millioner kroner, 40 millioner til Utsira-prosjektet og to hydrogenstasjoner i Oslo og Drammen til 16 millioner kroner.

Nytt formål
24. mars ble det kjent at formålsparagrafen i Statoil skulle endres. Statsråd Terje Riis-Johansen uttrykte da at dette var resultatet av signaler fra regjeringen.

- Styret har lagt frem et utkast til ny formålsparagraf der tilføyelsen ”andre energiformer” er med. Selskapet gjør dette for å synliggjøre satsning på utvikling av fornybar energi. Dette er en utvikling som jeg har diskutert med selskapet jevnlig, og jeg er godt fornøyd med den foreslåtte endringen, sa statsråd Terje Riis-Johansen da innstillingen til nytt navn og ny formålsparagraf kom i mars.

For kort tid siden kom StatoilHydros første store fornybarinvestering gjennom vindsamarbeidet i Sheringham Shoal med Statkraft utenfor Storbritannia der Statoil skal bruke rundt 5 milliarder kroner.

Blant selskapets store investeringer i 2007 og 2008 er piloten til havvindmøller til 400 millioner kroner, som er Hydros gamle prosjekt fra 2006 .

35 milliarder til ukonvesjonell olje
Til sammenligning investerte StatoilHydro 12 milliarder kroner i Oljesand i Canada. 23 milliarder kroner i skifergass gjennom andel av selskapet Chesapeake . Og 100 millioner kroner i leteområder i Tjuktsjerhavet i arktisk del av Alaska: (Lisensrunden er nå tatt opp til ny miljøvurdering) Investeringene beløp seg totalt på 95 milliarder kroner i 2008.

I selskapets årsrapport, som er omdøpt til en års- og bærekraftsrapport, er ikke alternative energiformer nevnt under hverken nøkkeltall eller investeringer. I bærekraftsdelen av rapporten er det fossil energi som dominerer, men selskapets første fullskala havvindmølle nevnes som en milepæl i fjorårsoversikten.

Om formålsparagrafen:
På generalforsamlingen forrige uke vedtok StatoilHydro å endre formålsparagrafen, som er punkt en i vedtektene for selskapet. I tillegg til at navnet endres til Statoil, inkluderes «andre energiformer» der virksomheten er beskrevet.

Les mer: - Et godt navn

Slik så formålsparagrafen ut før endringen:

Selskapets navn er StatoilHydro ASA. Selskapet er et allmennaksjeselskap.

StatoilHydro ASAs virksomhet er å drive undersøkelse etter og utvinning, transport, foredling og markedsføring av petroleum og avledede produkter, samt annen virksomhet. Virksomheten kan også drives gjennom deltakelse i eller i samarbeid med andre selskaper.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.