Markedets øyne var igjen rettet mot de offisielle amerikanske arbeidsmarkedstallene fredag for tegn til at de knallsterke jobbtallene fra januar fortsatte i februar.

Rapporten fra amerikanske arbeidsmyndigheter fredag har blitt omtalt som «månedens viktigste tall», og skuffet ikke.

Bedre enn ventet
Antall sysselsatte utenfor landbruket (non-farm payrolls) økte med 227.000 personer i februar, ifølge CNBC. Det norske aksjemarkedet og amerikanske førbørsindekser skyter fart på nyheten.

Det var på forhånd ventet en sysselsettingsvekst på 210.000 personer, ifølge Bloomberg News. Det ble rapportert 243.000 nye jobber måneden før, som i dag oppjusteres kraftig.

- Selv om det er litt lavere enn i januar bør det være nok til å støtte risikoappetitten, heter det i en rapport fra Nordea Markets før dagens tall.

Fortsatt offentlige kutt
Private selskaper leder igjen an utviklingen med 233.000 nye jobber i februar, mens fortsatte kutt i offentlig sektor trakk ned totalen med 6.000 stillinger.

I første rekke er det selskaper innen profesjonelle tjenester, helse, reiseliv og servicenæringen som ser de største økningene, ifølge Wall Street Journal. Industrien økte med 31.000 nye jobber, mens byggenæringen holdt seg flatt.

Den gjennomsnittlige timelønnen økte med 3 cent til 23,31 dollar i februar, rundt 130 kroner. Lønningene er imidlertid kun opp 1,9 prosent fra samme tidspunkt i fjor, som ikke er nok til å holde tritt med inflasjonen, påpeker WSJ. Arbeidsuken holdt seg uendret på 34,5 timer, det samme som i januar.

Uendret ledighet
Arbeidsledigheten holdt seg uendret på 8,3 prosent, som i januar var det laveste registrerte nivået siden april 2009. Ledigheten var ventet å holde seg uendret fra januar til februar, ifølge Bloomberg News.

Forut for finanskrisen lå arbeidsledigheten i USA på 3,8 til 6,2 prosent. Økonomien må skape 250.000 nye jobber i snitt per måned i flere år for å komme der igjen, ifølge MarketWatch.

40.000 flere jobber i januar
Januar-tallene ble revidert til 284.000 nye jobber, opp fra opprinnelig rapporterte 243.000. Desember-tallene ble revidert til 223.000, opp fra opprinnelig rapporterte 203.000, ifølge MarketWatch.

Dermed har den amerikanske jobbskapningen være på 245.000 nye jobber i snitt per måned over de siste tre månedene. Dette er mer enn dobbelt så høy vekst som mellom mai og november i fjor, påpeker Wall Street Journal.

Ifølge søsterpublikasjonen MarketWatch er jobbveksten de siste tre månedene den sterkeste siden tidlig i 2006.

Sysselsettingsrapporten ADP Employer Services viste onsdag en vekst på 216.000 stillinger i privat sektor i februar, mens en økning på 215.000 personer var ventet, ifølge Bloomberg. Rapporten er en ofte brukt indikator på de offisielle arbeidstallene.

Les også:
243.000 nye jobber i USA i januar



(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.