- Jeg vet jeg har et bunnsolid system, sa Petter Stordalen til Dagens Næringsliv da han i 2010 lanserte at hotelldriftsprogrammet Cenium skulle inn i det amerikanske markedet.

Datasystemet Stordalen snakket om var hans eget Cenium-system, utviklet for å drive Choice-hotellene i Skandinavia. Systemet omfatter blant annet hotellbooking, styring av lønn, lojalitetssystemer, restaurantdrift og liknende.

Les saken: Stordalen jakter it-kupp i USA

Cenium leverte i fjor et negativt resultat før skatt på over 14,1 millioner kroner. Dette er en forverring fra 2011 hvor det negative årsresultatet lå på 5,7 millioner.

Daglig leder Trygve Olav Rønningen i Cenium forsvarer økende negative årsresultater med at det tar tid å bryte inn i et nytt stort marked.

- I vår bransje er det veldig mange store aktører, og vi har valgt å ta opp konkurransen og prøve å ta markedsandeler. Som et relativt ungt selskap i det amerikanske markedet, tar det både tid og kostnader å bygge en solid base med relasjoner, systemer og support både når det gjelder å selge, levere og supportere løsninger i et sånt land, sier Rønningen.

- Når man gjør en sånn satsing, har man en mer langsiktig strategi enn kun et par år. Resultatet er jo ikke godt i seg selv, men jeg oppfatter ikke de beløpene som alarmerende, selv om vi selvsagt skulle ønske det skulle gå bedre mye raskere, legger Rønningen til.

Vil redusere tapene
Rønningen presiserer at det koster å trenge inn i nye markeder, og forteller at selskapets langsiktige strategi ikke er endret etter fjorårets negative årsresultat.

- Min klare oppfatning av de signalene jeg har fått fra eierne og styret, er at det fortsatt er enighet om den langsiktige strategien, så derfor fortsetter vi å finansiere driften med de midlene som skal til for at vi skal klare det, sier Rønningen.

Han forteller at 2013 kommer til å se mye mindre avskrekkende ut enn fjoråret.

-Trenden peker i retning av at vi kommer til å dramatisk redusere tapene, men hvor nær et nullresultat vi får til på kort sikt tør jeg ikke si. Vi ser for oss break even innen to år som realistisk prognose gitt den informasjonen vi sitter på nå, sier han.

Nødvendige investeringer er gjennomført
I Ceniums årsberetning for regnskapsåret 2012, skriver selskapet at omfattende utviklings-og leveransearbeid for å oppfylle avtalte funksjonalitetsforpliktelser tilknyttet tidligere inngåtte avtaler med kunder i Nord-Amerika har hatt negativ effekt på resultatet.

- Vi mener nå at vi har gjennomført mange av de investeringene som er nødvendig for å være enda mer aggressive på salgssiden. Så derfor har vi stor tro på at vi skal redusere det negative resultatet allerede i år, sier Rønningen.

Les også:
Stordalen jakter IT-kupp i USA(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.