Storinvestor og tidligere toppsjef i boreentreprenøren Smedvig, Ole Melberg, er forundret over optimismen i olje- og gassindustrien, skriver Dagens Næringsliv.

Melberg, som i rundt 40 år har vært en aktiv spiller i den norske olje- og gassindustrien, er redd mange i bransjen ikke har opplevd nedturene.

- Jeg er forundret over hvor lenge dette har vart, sier han til DN.

Den gamle toppsjefen i Smedvig er storinvestor gjennom private equity-selskapet Energy Ventures. Smedvig som han tidligere ledet ble i 2006 en integret del av Seadrill.

Maner til edruelighet
Ole Melberg snakker forsiktig, slik han har for vane.

Han har nettopp fordøyd Seadrill-sjef Alf C. Thorkildsens optimistiske foredrag om utsiktene innen olje- og gassektoren i den store konferansesalen på Holmenkollen Park Hotel. Thorkildsen ser ikke noen skyer på horisonten.

I motsetning til Thorkildsen maner veteranen til edruelighet.

– Pareto presenterer det her som om det ikke er tilbud nok. Men jeg tror mange undervurderer tilbudssiden. Det gjelder både innenfor olje og gass generelt, og når det gjelder rene «asset» (eiendeler som skip og rigger, red.anm.). Før varte en syklus i opptil tre år. Denne syklusen har vart i seks–syv år nå. Det virker som en hele tiden skal kunne bygge rigger til 600, 700 eller 800 millioner dollar, og så få igjen pengene på seks–syv års sikt. Det er nytt og annerledes. Denne oppgangen har vart så lenge, sier Melberg til Dagens Næringsliv.

- Vet at ting går opp og ned
Også en annen Stavanger-mann, Bjørn Inge Tønnessen, synes optimismen er vel stor nå. Han er konsernsjef i det nystartede oljeselskapet Spike Exploration, som nylig ble oppkapitalisert med 1,8 milliarder kroner av et annet Stavanger-basert private equity-selskap, HitecVision. Tønnessen har tidligere vært toppsjef i Svenska Petroleum og analytiker i DNB Markets.

– Intet tre vokser inn i himmelen. Vi som har levd en stund, vet at ting går opp og ned, sier han.

Tønnesen advarer mot å tro at det over tid kan skapes noen superprofitt i olje- og gassindustrien.

– Det har vi lært fra bøker at ikke skjer. Etterhvert vil nye aktører komme inn og en vil få en normalprofitt, sier han til Dagens Næringsliv.

Les også: - Kommer til å bruke 6000 mrd i året på oljeboomen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.